08.10.2024.

10:21

Foto: prinstscreen

Vesti

Vojska Srbija raspisala konkurs za prijem u oklopne i izviđačke jedinice: Traže se izviđači, vozači, nišandžije..

Komandant 30. komandnog bataljona potpunikovnik Miloš Milošević izjavio je za naš portal da svi zainteresovani kandidati popunjavaju listu želja u koju upisuju specijalnost, rod i mesto službovanja za koje apliciraju, tako da postoji mogućnost biranja jedinice, mesta i specijalnosti za rad. 

- Trenutno je aktuelan konkurs za popunu oklopnih i izviđačkih jedinica u sve četiri brigade Kopnene vojske, tako da građani mogu aplicirati za mesta širom Republike Srbije. Konkretno za 3. Brigadu Kopnene vojske mogu aplicirati za mesto službovanja u Nišu – izviđačka četa iz sastava 30. komandnog bataljona, 36. tenkovski bataljon ili u Kuršumlji 37. i 38. mehanizovani bataljon - kazao je Milošević.

Prema njegovim rečima izviđačka četa je specifična u svakom smislu jer obuhvata obuku u borilačkim veština, rukovanju hladnim oružjem, preživljavanje u prirodi uz samostalnu ishranu, savladavanje vodenih prepreka formacijskim i improvizovanim sredstvima, veranje i obuku u zimskim uslovima poput obuke u skijanju.

Izviđačke jedinice, izjavio je Milošević, raspolažu najsavremenijim opto-elektronskim izviđačkim sredstvima, dronovima, opremom i vozilima poput kvadova i hamera. Raspolažu i širokim spektrom dronova različitih namena te je u sklopu izviđačke obuke i obuka u rukovanju i upravljanju dronovima. Izviđačke jedinice se bave izviđačkim poslovima tako da se pripadnici tih jedinica osposobljavaju za prikupljanje podataka u dubini neprijateljskog rasporeda, izvođenje diverzija i drugih zadataka koji se pred njih postave.

Informer

Milošević je rekao da je trenutno otvoren konkurs za popune raznih mesta u oklopnim jedinicama od nišandžija na tenku, vozača tenka, puškomitraljezaca, strelaca, snajperista do vozača motornih vozila. Oklopne jedinice, dodao je naš sagovornik, ubrzano se modernizuju, najčešće osavremenjavanjem postojećih sredstava ali i nabavkom novih, te će novoprimljeni pripadnici Vojske Srbije pored rada na osnovnim sredstvima poput tenka M48 imati mogućnost da rade na modernizovanim borbenim vozilima pešadije M-80AB2 i tenkovima M84-AS2.

- Svi pripadnici Vojske Srbije ostvaruju pravo na beneficirani radni staž, u zavisnosti u kojoj jedinici rade, konkretno tri ili čestiri meseca u zavisnosti da li su zaposleni u oklopnim, odnosno izviđačkim jedinicima. To praktično znači da se za 12 meseca rada u tim jedinicama računa 15 ili 16 meseci radnog staža. To je veliki benefit jer se već sa navršene 53 godine života može ostvariti pravo na penziju. Pored toga, svedoci smo stalnog povećanja standarda profesionalnih pripadnika Vojske Srbije, kako povećanja zarada, tako i stvaranja mogućnosti za rešavanje stambenih pitanja po povoljnijim uslovima, a tu su i drugi benefiti. Plata u izviđačkim jedinicama Vojske Srbije je iznad proseka u odnosu na druge jedinice jer su i veća naprezanja, a i posebna je čast raditi u jednoj takvoj jedinici - istakao je Milošević.

On je naglasio da zainteresovani građani koji budu primljeni u neku od jedinica Vojske Srbije imaju mogućnost stalnog napredovanja.

- Vojska Srbije može se pohvaliti brigom o ljudima i njihovim karijerama. Svi profesionalni vojnici imaju mogućnost, ukoliko se naročito ističu da se nakon osnovnog kursa za podoficire unaprede u čin podoficira, a ukoliko poseduju visoko obrazovanje, odnosno fakultetsku diplomu, mogu putem internih i javnih konkursa konkurisati za mesto oficira u nekoj od jedinica Vojske Srbije - izjavio je Milošević.

Zainteresovani za prijavu na konkurs, dodao je naš sagovornik, informacije koje su im potrebne mogu da dobiju na sajtu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, ali i pozivom na broj 018/508-554, radnim danima od 9 do 14 sati. Prijave za 3. brigadu Kopnene vojske mogu se podneti poštom na adresu VP 4666 Niš, Čegarska bb, 18000 Niš, sa naznakom „za javni konkurs“.