08.10.2024.

10:58

Foto: informer.rs

Vesti

Munjevita reakcija Infrastrukture železnice Srbije: U Vrčinu zbog krađe kabla nije radila signalizacija, sada sve radi

Naime, jedan meštanin snimio je pružni prelaz i signalizaciju koje ne radi. Kako bismo otkrili šta je zapravo izvor problema, kontaktirali smo Infrastrukture železnice Srbije koja nam je objasnila o čemu se zapravo radi i gde je nastao problem. 

- Putni prelaz u naselju Vrcin, na pruzi Beograd - Rakovica - Mala Krsna, danas, 03. oktobra, vraćen je u  funkciju i sada redovno i nesmetano radi. Ovaj putni prelaz nije bio u funkciji od 29. septembra 2024. godine. Putni prelaz u Vrcinu nije radio,  jer su toga dana u jutarnjim satima oštećeni i ukradeni kablovi između železničkih stanica Rakovica i Jajinci, koji čine deo železničke infrastrukture na ovom mestu.

Informer

Dakle, iako je uređaj na ovom putnom prelazu bio ispravan, nije radio jer zbog krađe železničkih kablova između Rakovice i Jajinaca nije bilo moguće upravljanje saobraćajem i praćenje stanja signalno-sigurnosnog uređaja na deonici pruge Jajinci – Mala Krsna – Velika Plana.

Stručne službe Infrastrukture železnice Srbije zamenile su danas kabl koji je bio ukraden izmedju stanica Jajinci i Rakovica i na taj nacin stvoreni su uslovi da putni prelaz u Vrčinu ponovo bude vraćen u funkciju.

Podsećamo da su situacije u kojima uređaj putnog prelaza ne radi, regulisane internim železničkim propisima i procedurama. Naime, u takvim slučajevima, voz dolazi do putnog prelaza, zaustavlja se i daje zvučnik signal, a vožnju preko putnog prelaza nastavlja tek kada se uveri da na prelazu nema nikoga i da ne može da se dogodi nesreća. Preko putnog prelaza prelazi najmanjom dopuštenom brzinom i tek nakon toga nastavlja dalju vožnju propisanom brzinom. Činjenica je da se u situacijama kadfa su putni prelazi u kvaru nesreće gotovo nikad ne događaju, pokazuje da železničko osoblje zna i poštuje propisane procedure.

I ovaj put apelujemo i upozoravamo da se posebno na putnom prelazima poštuju propisi i saobraćajna signalizacija, kako bi se sprečile nesreće i sačuvali ljudski životi - rekli su nam.