Autor: Informer.rs

08.10.2024.

10:22

Foto: Foto: Shutterstock

Vesti

Reagovanje RTS-a na Informerov tekst

Na internet portalu medija INFORMER, objavljene su neistinite informacije da je Državna revizorska institucija utvrdila da je rukovodstvo Radio — televizije Srbije samo u prošloj godini nepropisno i netransparentno dalo 3,5 milijarde dinara (30 miliona evra) za kupovinu programa od spopnih produkcija.

Ovim odgovorom ukazujemo na to da se u Izveštaju Državne revizorske institucije (koji je javno dostupan svima na sajtu te institucije) ne navodi da je Radio-televizija Srbije prekršila bilo koji zakon, već se daju preporuke za usaglašavanje i povezivanje podataka u internim dokumentima RTS-a. 

Zakon o javnim nabavkama ("Sl. glasnik PC", br. 91/2019 i 92/2023) u članu 14. stav 5 definiše da se odredbe tog zakona ne primeіьuju na "kupovinu, razvoj, produkciju ili koprodukciju programskog sadržaja namenjenog za audio-vizuelne medijske usluge ili medijske usluge radija koje nabavla javni naručilac, koji je pružalac medijske usluge".

Shodno gore navedenom, RTS je nabavljao programske sadržaje u svemu u skladu sa zakonskim
odredbama.

Netačni su i navodi Informera o "nepravilnosti u preraspodelama sredstava u iznosu od 773 miliona dinara" budući da je u Izveštaju DRI-ja pod tačkom 1.1.5 navedeno sledeće: 

"Ustanova je izvršila preraspodelu sredstava, odnosno preusmerenje iznosa planiranih sredstava u okviru Poslovne jedinice Program u ukupnom iznosu od 772.818.580 dinara (6.549.310 EUR), u skladu sa Pravilnikom o finansijskom poslovanju".