09.10.2024.

09:35

Foto: Shutterstock

Vesti

Lapčević: U Srbiji 1.800.000 obolelih od reumatskih bolesti

Ona je za Tanjug, povodom Svetskog dana borbe protiv artritisa, koji se obeležava 12. oktobra, rekla da je 90.000 obolelih odraslih građana od hroničnih artritisa, i to oko 35.000 od reumatoidnog artritisa, 35.000 od psorijaznog artritisa i ankilozirajućeg spondilitisa, a oko 2.000 dece i oko 10.000 obolelih od sistemskih bolesti vezivnog tkiva.

- Prema statutu ORS-a, naše glavno polje delovanja je edukacija obolelih od reumatskih bolesti, članova njihovih porodica i svih zainteresovanih građana. Naš cilj je da pacijenti razumeju i prihvate svoju bolest, ali i da aktivno učestvuju kao partneri u njenom lečenju. Posebno se posvećujemo edukaciji dece obolele od artritisa i njihovih roditelja, jer verujemo da informisani izbori donose bolje ishode - rekla je Lapčević.

Ona je najavila niz aktivnosti povodom Svetskog dana borbe protiv artritisa, na kojima će se govoriti o izazovima sa kojima se suočavaju oboleli, važnosti ranog postavljanja dijagnoze i modernim terapijama.

- Osim Beograda, konferencije i aktivnosti povodom Svetskog dana borbe protiv artritisa biće održane i u Niškoj Banji, Novom Sadu, Kragujevcu i Užicu. Ova manifestacija ima za cilj da podigne svest javnosti, zdravstvenih profesionalaca i državnih institucija o važnosti omogućavanja obolelima od artritisa pristupa savremenom lečenju, očuvanju radnog i reproduktivnog zdravlja, kao i poboljšanju socijalnog blagostanja - rekla je Lapčević.

Kako je najavila u subotu, 12. oktobra biće organizovana i šetnja članova oba udruženja u Knez Mihajlovoj ulici od 12 do 14 časova, kako bi se dodatno skrenula pažnja na važnost podrške obolelima i podizanje svesti o reumatskim bolestima.