Autor: Informer.rs

10.10.2024.

07:26

Foto: facebook.com

Vesti

Pred njim su ustaše bežale glavom bez obzira! Četnički vojvoda neprijateljima uterivao strah u kosti!

Bio je učesnik Odbrambeno-otadžbinskog rata tokom devedesetih godina, kada se stavio na raspolaganje svom narodu i državi.
Rođen je 10. oktobra 1963. godine u selu Donje Zabrđe kod Ugljevika. Po otpočinjanju ratnih dejstava kao dobrovoljac odlazi u Knin 26. septembra 1991. godine i postaje borac 1. benkovačke brigade.

Istakavši se svojom hrabrošću u borbama, dobija unapređenje u komandira čete. U rodni kraj se vraća posle devet meseci, u vreme kada muslimani napadaju Ugljevik. Sa saborcima zauzima relej "Stolice" na Majevici 10. aprila 1992. godine, a potom formira elitnu borbenu grupu "Obilići".

Informer

Posle nekog vremena Mandina jedinica za brza dejstva preimenuje se u "Lavove sa Majevice" u okviru 1. majevičke brigade IBK VRS. Tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata kroz ovu jedinicu je prošlo oko 600 boraca, od čega je njih 52 poginulo, a 180 ih je ranjeno.

Informer

Na Ravnoj Romaniji 13. maja 1993. godine Mitar Maksimović je proglašen za četničkog vojvodu. Prošao je sa svojim borcima mnoga ratišta širom Republike Srpske i istakao se kao veoma hrabar borac i komandant dostojan slavnih predaka. Odlikovan je ordenom "Miloša Obilića".

Posle Odbrambeno-otadžbinskog rata bio je predsednik SO Ugljevik, Boračke organizacije Republike Srpske za Ugljevik i predsednik FK Rudar. Poginuo je 2002. godine u saobraćajnoj nesreći sa samo 39 godina. Za sobom je ostavio suprugu Ljiljanu, kćerku Božanu i sina Dušana.

Na petogodišnjicu od njegove smrti podignuta mu je spomen-bista u centru Ugljevika.
Slava srpskom junaku!