09.10.2024.

15:42

Foto: N.M.

Vesti

Svetski dan borbe protiv artritisa: Ovo je ključno u borbi protiv teške reumatske bolesti

Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv artritisa-uz podršku Evropskog saveza udruženja za reumatologiju (EULAR) a u organizaciji Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije (ORS), Udruženja reumatologa Srbije (URS) Udruženja roditelja i dece sa reumatskim bolestima (URIDSRB) Udruženja medicinskih sestara/tehničara i fizioterapeuta Srbije u reumatologiji (UMSTFSR).
Svetski dan borbe protiv artritisa obeležiće se u Beogradu, ali i u podružnicama ORS-a u Niškoj Baniji, Novom Sadu i Kragujevcu.

Prim. dr Mirjana Lapčević, predsednica ORS-a posebno je istakla da reumatske bolesti i bolesti mišično-koštanog sistema (RMD) pogađaju više od četvrtine Evropljana svih uzrasta (150 millona).

- Najčešći su pojedinačni uzrok telesnog invaliditeta, a zbog dugotrajnih odsustvovanja sa radnog mesta i plaćanja invalidskih naknada, one su prve među bolestima sa društvenim i ekonomskim posledicama po zajednicu (Briselska deklaracija koju je EULAR izdao 2010 godine) - kazala je dr Lapčević.

Informer

 

Ona je istakla da je u našoj zemlji 1.800.000 obolelih od RMD, najčešće degenerativnih, ali od toga 90 000 obolelih odraslih građana boluje od hroničnih autoimunih artritisa (35000 od reumatoidnog artritisa, 35000 od psorijaznog artritisa | ankilozirajućeg spondilitisa) / oko 2000 dece, kao i oko 10.000 boluje od sistemskih bolesti vezivnog tkiva (sistemski eritemski lupus, sistemska skleroza, autoimuni vaskulitisi).
Prema Statutu ORS-a (www.ors.rs), glavni fokus je edukacija obolelih od reumatskih bolesti, članova njihovih porodica i svih zainteresovanih građana, kako bi razumeli, prihvatili svoju bolest i aktivno učestvovali kao partneri u njenom lečenju.

Informer

 

Posebno je važna edukacija dece obolele od artritisa i njihovih roditelja i zbog toga Svetski dan borbe protiv artritisa 12. oktobar obeležavaju zajedno sva tri udruženja ORS, URES I URIDSRB I UMSTFSR.

Ovogodišnji Svetski dan borbe protiv artritisa obeležiće sva četiri udruženja u subotu 12. oktobra. Sastaće se u 12h kod spomenika Knezu Mihajlu i kolektivno prošetati od 12 do 14 časova Knez Mihailovom ulicom. Tom prilikom svi zajedno pustiće balone u znak podrške pacijentima koji boluju od artritisa.

- Samo dok pacijentima možemo da ponudimo dobar proizvod mi možemo da postojimo kao inovativna kompanija. I svaki dobar zdravstveni sistem treba da je fokusiran na pacijenta, i drži pacijenta u centru svog interesovanja - kazao je dr Trkulja.

Profesor dr Predrag Ostojić v.d. direktor Instituta za reumatologiju kaže da reumatske bolesti po učestalosti odmah na trećem mestu nakon kardiovaskularnih i respiratornih oboljenja.

- Smatra se da u Srbiji gotovo dva miliona stanovnika ima određene reumatske tegobe. Najteže reumatske bolesti su hronični artritisi, odnosno zapaljenje zglobova. Ukoliko se ova bolest ne leči adekvatno dolazi do ozbiljnih oštećenja zglobova, deformiteta i do invaliditeta. Takođe, naglo se skraćuje životni vek. Oko 70.000 osoba u Srbiji boluje od različitih oblika artritisa - kazao je Ostojić.

Na skupu koji je organizovan povodom Svetskog dana borbe protiv artritisa, govorili su i  Rada Mihajlović predsednica udruženja roditelja i dece sa remuatskim bolestima, dr sci med. Gordana Sušić, pedijatar reumatolog, Vesna Vuković iz Republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje.

Tagovi: