10.10.2024.

09:14

Foto: printscreen RTS

Vesti

Nikad teža noć na VMA, pacijenti sa najtežim povredama preplavili bolnicu: Devojku ujeo konj za lice

Među brojnim slučajevima, posebno se ističe prijem mlađe ženske osobe koja je zadobila povrede od ujeda konja.

"Naporno dežurstvo, imali smo veliki prijem pacijenata. Mlađa ženska osoba zadobila je povrede ujeda konja u predelu lica. Odmah je prevezena u operacionu salu, zbrinute su povrede, ostaje dalje na opservaciji i na lečenju u našoj ustanovi. Inače, preko 650 pregledanih pacijenata u našoj ustanovi, veliki broj zadobijenih povreda, čak 124 povrede, u različitim okolnostima", kaže prof. dr Boško Milev.

Ženu udario autobus, motociklistu pokosio automobil...

Centar za hitnu pomoć Vojnomedicinske akademije (VMA) u Beogradu zbrinuo je i veliki broj pacijenata povređenih u saobraćajnim nezgodama. Prof. dr Boško Milev, glavni dežurni hirurg VMA, izneo je alarmantne podatke o brojnosti i težini povreda.

"Ono što bih istakao je dosta povređenih iz saobraćajnih nezgoda, 14 saobraćajnih nezgoda. Izdvojio bih povredu pešaka na pešačkom prelazu u Požeškoj ulici na Banovom brdu. Ženska osoba, starija ženska osoba, 84 godine, udario je autobus, zadobila je teške telesne povrede, opasne po život. Zbrinuta u našoj ustanovi, odmah je operisana, za sada je stabilna u opštem stanju, nalazi se u jedinici intenzivnog lečenja", naveo je prof. dr Milev.

Drugi značajan slučaj bio je motociklista kojeg je udario automobil.

"Motociklista, udaren od strane automobila, je zadobio teške telesne povrede, uključujući prelom rebara i pneumotoraks. Stabilan je u jedinici intenzivnog lečenja i može samostalno da diše, što je znak da nije intubiran. Međutim, sve su to teške telesne povrede, opasne po život," dodao je prof. dr Milev.

Pet operacionih sala radilo istovremeno

Tokom dežurstva, operacioni timovi su bili izuzetno zauzeti.

"Bilo je dosta bilo operativnih zahvata, 10 hitno-hirurških intervencija, čak je u jednom trenutku radilo čak pet operacionih sala. Morali smo da zbrinemo sve povređene. Dosta su posla imali kardiohirurzi, vaskularni hirurzi, opšti hirurzi, plastični hirurzi", rekao je prof. dr Boško Milev za RTS.