10.10.2024.

09:31

Foto: Informer

Vesti

Ponovo se "aktivirala korona": Redovi ogormni u domovima zdravlja, četiri simptoma ključna

- Prvo je mlađe dete počelo da povraća kad se vratilo iz vrtića, a onda u samo par sati razmaka i starije. Ujutru muž nije mogao da ustane za posao koliko ga je oborilo - priča jedna Beograđanka.

Kako navodi, pravo iznenađenje je dočekalo u ambulanti koja je bila krcata zaraženima.

- Na kraju sam se i ja razbolela, moj organizam nije ostao imun. Bolovi u stomaku su prejaki, samo sam čaj mogla da pijem - napominje ona.

Simptomi infekcije

Doktorka Biserka Obradović je podelila informacije o virusima i bakterijama koji muče građane Srbije. Ona je objasnila kako prepoznati ove infekcije i pružila savete o načinima da se zaštitimo i sprečimo njihovo širenje.

- Trenutno je na snazi više virusa. Pre svega tu su oni sezonski, adeno virusi kojih ima preko 60, ali dva najdominantnija su oni koji zahvataju gornje disajne puteve i oni koji zadaju stomačne tegobe - objasnila je Biserka.

Takođe, zastupljeni su i stomačni, noro i rota virusi čiji simptomi su najprepoznatljiviji.

- Njih odlikuje prvo mučnina, zatim povraćanje i dijareja, a kod nekih se pojavi i povišena temperatura - napominje doktorka.

Informer

U sve se umešao kovid

Pored drugih virusa, pojavila se i kovid varijanta omikrona, koja izaziva nešto blaže simptome u poređenju sa prethodnim sojevima. Ipak, ljudi i dalje osećaju jake bolove u mišićima, malaksalost i povišenu temperaturu.

Zanimljivo kod ove vrste jeste to da temperatura može da traje od jednog do pet dana, ali kod onih pacijenata kod kojih traje samo jedan dan i nastaju "problemi". Oni vide da se pojavi temperatura, sami je skidaju i naprave kardinalnu grešku - priča ona.

Kako tvrdi, pacijenti se posle 7 do 10 dana jave lekaru sa nekim sekundarnim infekcijama, a doktori tek tad saznaju da su pre nekog izvesnog vremena imali simptome koji do detalja oslikavaju kovid, ali da se nisu javili lekaru.

- Objasne nam kako im je hrana bila bljutava, neukusna neka dva dana, baš sam skoro imala takav slučaj i kasnije i utvrdimo da su prvobitno imali novi soj korone - dodaje Obradovićeva.

Doktorka upozorava da su svi ovi virusi u opticaju, pogotovo zato što su se deca vratila u školske klupe i vrtiće, a stariji u kolektive, čime objašnjava i brzo širenje zaraza.

- Svi su se izmešali, a brzo se širi i to zaista jeste problem - kaže Biserka.

Kako prepoznati koja je infekcija u pitanju

Sagovornica posebno upozorava na sezonu gripa koja se polako približava, a čiji su simptomi izuzetno jaki i mogu da se izmešaju sa svim gore navedenim.

- Kada govorimo o simptomima gripa za njih je karakteristična veoma jaka glavobolja sa bolovima u očnim jabučicama, kao i vrlo visoka temperatura koja ide i preko 40° - napominje ona dodajući da je veoma važno vakcinisati se na vreme.

Što se kovida tiče, njega odlikuje jaki bolovi u mišićima i jaka malaksalost, kao i odsustvo ili slabljenje čula ukusa i mirisa.

- Što se tiče stomačnih virusa kod njih su tegobe standardne, ali se treba čuvati i bakterija koje takođe vrebaju - otkriva doktorka.

Obradovićeva napominje da se doktorima javlja i veliki broj obolelih od gnojne agine, upala sinusa, koje mogu izazivati i bronhitis i upalu pluća.

- Sva ova oboljenja izazvana su bakterijama koje haraju kada padne imunitet - zaključila je ona.

Zaštita

Ukoliko osoba primeti bilo koje od navedenih simptoma izuzetno je važno javiti se lekaru koji će prvenstveno utvrditi, davanjem određenih analiza, da li je reč o virusnoj ili bakterijskoj infekciji.

- Kada se to utvrdi onda se nastavlja lečenje, jer ako imate virus neće dobiti antibiotik, već ako imate bakteriju - objašnjava Biserka.

Ipak tokom narednih dana važno je, ističe ona, da čovek što više pažnje obrati na sebe i svoj imunitet.

- Veoma je važan unos tečnosti i vitamina. Pijace su još uvek pune raznog svežeg voća i povrća koji je najbolji izvor svih vitamina - kaže naša sagovornica.

U skladu sa mogućnostima preporučuje se i fizička aktivnost, ali i izbegavanje energetskih napitaka, kafe i cigareta.

Takođe, najvažnija je pozitivna energija, jer mi biramo stres, a stres bira bolest - zaključuje doktorka.