10.10.2024.

13:44

Foto: Shuterstock

Vesti

Prevencija je ključ! Važno je edukovati nastavnike i učenike o prepoznavanju mentalnih problema

Ministarka je za Tanjug rekla da nema sfere u životu deteta koja je toliko važna kao mentalna stabilnost i dodala da deca, kao i roditelji, često ne prepoznaju mentalne probleme kao što je nesanica i tužno raspoloženje, zbog čega je neophodno raditi na edukaciji prepoznavanja mogućih budućih simptoma.

- Prevencija je jako važna, skrininzi na depresiju, anksioznost, nesanicu su takođe jako važni jer su to najčešće prvi simptomi - rekla je Đukić Dejanović

Ona je dodala da su prisutani i problemi zavisnosti među mladima i da su to sfere na kojima će se nastaviti rad kroz obrazovni sistem.

Govoreći o rezultatima jednogodišnje implementacije Memoranduma o razumevanju, koji je potpisalo šest ministarstava, Đukić Dejanović je istakla da više ne postoji škola u Srbiji koja nema ili psihologa ili pedagoga. 

Dodala je da je tendencija da svaka škola ima i jednog i drugog saradnika, ali da zbog nedostatka kadra na tržištu rada to trenutno nije moguće.

- Uloga pedagoga i psihologa je povećana, oni su članovi tima, rade mnogo na prevenciji mentalnog razboljevanja, napravili smo dosta krupne korake u vezi sa tim - istakla je ministarka.

Đukić Dejanović je rekla da će, pored projekta "Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo", biti pojačana saradnja sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom zdravlja, kao i jedinicama lokalne samouprave kako bi se edukovala deca i nastavnici o važnosti prepoznavanja ranih simptoma mentalnih bolesti i rad na destigmatizaciji.

- Ne smeju biti ružno obeležena ni deca ni osobe koje imaju mentalne probleme - navela je ona i ukazala da je važno shvatiti da je mentalno zdravlje deo opšteg zdravlja.