11.10.2024.

12:21

Foto: rina.rs

Vesti

Država pomaže građanima: Dobra izolacija smanjuje račune za struju

Prema ovom projektu, Srbija će iskoristiti kreditna sredstva Svetske banke u iznosu od 50 miliona dolara, država će uložiti još toliko dok će lokalne samouprave obezbediti još 45 miliona dolara subvencija za domaćinstva.

Ukupan iznos zahvata na polju energetske sanacije porodičnih kuća i stanova mogao bi da, kroz ovaj projekat, premaši 250 miliona dolara do 2027. godine, što je poduhvat koji će ostaviti vidljivog traga na stambenom fondu u Srbiji.

Sve ove informacije zapravo mogu da otvore vrata mnogo kvalitetnijem a i jeftinijem svakodnevnom životu. Od ujednačene temperature prostora tokom cele godine, bez obzira na previsoke ili niske temperature, smanjene račune za struju, bezbedno stanovanje.

Ono što ostaje jeste da se svi dobro raspitaju šta je podrazumeva dobra izolacija i fasada, koji su materijali negorivi i paropropusni, te kako se postavljaju... Odgovore možete naći i kod vaših majstora ali i na sajtu Ministarstva energetike ili Udruženja Mivus.

Projekat je naišao na izuzetan odziv stanovništva, jer se uz dobru izolaciju fasada istovremeno postiže zaštita od požara, toplote i hladnoće čime će se uštedeti na računu za struju u stanu ili kući. Nažalost, tek 20 odsto objekata u Srbiji ima toplotnu izolaciju urađenu po svim propisanim standardima.

Zahvaljujući novim projektima i fondovima Vlade Srbije, donacijama koje dolaze kroz različite fondove EU, kao i aktivnostima Udruženja proizvođača mineralne vune stvaraju se uslovi za velike promene u građevinskoj industriji.