11.10.2024.

12:57

Foto: pngfind

Vesti

Evo kada počinje zimsko računanje vremena: Spavaćemo duže, ali će dan trajati kraće

Ove godine, u noći između 26. i 27. oktobra, vreme se pomera za sat unazad, sa 3 sata na 2, čime se sa letnjeg vraćamo na zimsko računanje vremena. Iako mnogi smatraju da pomeranje sata remeti bioritam, nekima prelazak na zimsko računanje vremena neće teško pasti, jer će spavati sat vremena duže.

Sat pomeramo dva puta godišnje, a stručnjaci kažu da pomeranje sata unapred ili unazad može da izazove i neke od zdravstvenih problema.

Kako su pokazale neke studije te promene mogu da remete prirodni ciklusi sna u našem telu, što za posledicu ima uticaj na fizičko i na mentalno zdravlje.

Letnje računanje vremena je u Srbiji uvedeno 27. marta 1983. godine, u skladu s odlukom EU, pre svega radi očekivane ekonomske koristi, boljeg funkcionisanja jedinstvenog tržišta, transporta i komunikacija, industrije. Saglasnost o predlogu Evropske komisije da se ukine sezonsko pomeranje sata poslednje nedelje u martu, odnosno u oktobru, još nije postignuta. Predlog je 2019. godine podržao Evropski parlament, ali članice ga još nisu usvojile.