12.10.2024.

15:12

Foto: Shutterstock

Vesti

Trik koji obećava uštedu vremena i novca: Ukoliko dođe do ovakvog kvara na automobilu, problem možete rešiti sami - i to za manje od pet minuta

Prednji i zadnji farovi spadaju u vrlo važne delove na vozilu. Osim toga što omogućavaju vozaču da bezbedno stigne do željene destinacije, pomaže i drugim učesnicima na putu kako bi se orijentisali zbog čega je važno da i prednji i zadnji farovi uvek ispravno rade, piše Mondo.

Zamena sijalica je jednostavna, evo kako da to sami uradite:

Koje sijalice koristi vaš automobil - Prvo i osnovno, morate da znate koje sijalice ima vaš automobil. Do te informacije se može doći u knjizi sa uputstvima za upotrebu vozila, ili na internetu kada ukucate ime i model vašeg vozila uz "user manual".

Pristup sijalici - Otvorite haubu vašeg vozila i pogledajte zadnji deo fara, kako da mu pristupite. Sa spoljašne strane nije moguće pristupiti sijalici.

Izvlačenje sijalice - Kada dobro pogledate pristupnu tačku sijalici, videćete metalnu žicu koja drži sijalicu u faru. Kada nju skinete, polako izvučete sijalicu. Tada ćete primetiti da je ona zakačena kablom, odnosno napajanjem.

Skidanje sijalice - Kada uhvatite zadnji deo sijalice, odvojite napajanje tako što ćete ga povući unazad, da ga skinete sa sijalice. Po izgledu, podseća na USB ulaz.

Provera sijalica - Da biste proverili da li ste ispravno zamenili sijalice, upalite automobil. U slučaju da je sve kako treba, far će sijati punim sjajem, piše Mondo.