12.10.2024.

16:42

Foto: MGSI

Vesti

Potpisan ugovor za izgradnju kompleksa železničke stanice na Novom Beogradu

Vrednost ugovora je 138 miliona evra, od čega će 70 miliona biti izdvojeno za izgradnju nove stanice, a blizu 40 miliona za rekonstrukciju mostovske konstrukcije.

- Naši prijatelji iz Šandonga, na koje sam veoma ponosan, počeće ove radove najkasnije početkom sledeće godine, ako ne i ranije, a stanica će, kao i sve ovo što se gradi za EXPO biti gotova do decembra 2026. godine - rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima stanica će biti integrisana sa autobuskom stanicom i drugim vidovima prevoza - autobuskim i tramvajskim, što će činiti najveći "putnički hub".

Informer

 

Vesić je istakao da će, pored železničke, na trećoj liniji biti i metro stanica.

- Sa nove stanice će biti vrlo lako preći na bilo koji drugi vid prevoza u Beogradu - rekao je on i dodao da ona neće biti manje prometna od Prokopa, kao i da Beograd nije prvi grad koji ima više železničkih stanica. 

Informer

 

On je najavio i da je sledeći veliki projekat brza pruga Beograd- Niš.

Navodi i da je od krucijalnog značaja za Beograd da zajedno sa Ministarstvom nastavi da razvija projekat BG voza.

- Kako bismo zadovoljili sve potrebe koje imamo sa BG vozom moraćemo da radimo na samoj modernizaciji i izgradnji beogradskog železničkog čvora - istakao je Vesić.

On je naveo da su u toku radovi na deonici koja povezuje Surčin, Nacionalni stadion, aerodrom kako bi se pruga dalje povezala sa beogradskim opštinama Lazarevac, Obrenovac, Barajevo.

- Za sada su Mladenovac i Lazarevac povezani, ali ne dovoljno, potrebno je mnogo više kompozicija, a sa izgradnjom beogradskog čvora, mi ćemo suštinski omogućiti da Beograd dobije i svoj gradski voz, koji će sa metroom omogućiti da se najveći deo gradskog saobraćaja obavlja na šinama - istakao je Vesić.

Informer

 

Vesić je rekao da je sa Svetskom bankom dogovoreno da se izradi projektna dokumentacija za novu zgradu Železničkog muzeja koja će se nalaziti u Zemunu i da je o tome razgovarao sa kineskim partenrima.

- To će biti jedna velika i moderna zgrada na koju ćemo svi biti ponosni - rekao je Vesić.

Ambasador Kine u Srbiji Li Ming rekao je da današnje potpisivanje ugovora označava novi početak za međusobnu saradnju u oblasti železnice.

Dodao je da su građevinarstvo, infrastruktura i EXPO ključne oblasti u kojima Srbija i Kina sarađuju i najavio je da će narednog meseca cela deonica brze pruge Beograd-Subotica biti puštena. 

- Projekti u kojima učestvuju kineske kompanije u okviru EXPO-a protiču bez poteškoća, a potpisivanje današnjeg ugovora je važan prateći infrastrukturni projekat za EXPO - rekao je Li.

Informer

 

On je dodao da će po završetku radova ovaj projekat začajno unaprediti funkciju saobraćajnog čvorišta stanice Novi Beograd i da će obezbediti mnoge pogodnosti multimodalnih transportnih usluga.

Kineski ambasador istakao je da su Kina i Srbija višestruko povezane i da je prijateljstvo dva naroda veliko.

- Biće to novo mesto za turiste i uveren sam da je ovaj projekat još jedan biser u našoj saradnji - dodao je Li.

Informer

 

Nova železnička stanica na Novom Beogradu delo je akademika Milovana Lojanice, a projektovao je CIP.