13.10.2024.

15:21

Foto: Informer

Vesti

Zadovoljstvo potrošača: Pileće meso u Srbiji nikada nije bilo jeftinije

Cena celog pileta, po kilogramu iznosi do 370 dinara, dok se na akciji može kupiti za neverovatnih 200 dinara.

Kada se prodaje u delovima, svaki ima svoju cenu, što posebno odgovara trgovcima i klaničarima, zato što belo meso košta duplo više nego kada bi kupili celo pile. Kada govorimo o batacima bez kostiju, oni koštaju kao jedno i po pile.

Dragan Ješić, tovljač iz Žitišta je za Dnevnik rekao da nikada do sada nije bila tolika razlika u cenama između piletine i svinjetine, kao i dad bi pileće meso trebalo biti malo skuplje, piše "Novosadski Dnevnik".

Kako navodi, tovljači sada najviše strepe od cene stočne hrane, koja iz dana u dan raste, i nezadovoljni su što nisu obuhvaćeni podsticajima koje država daje odgajivačima krupne stoke.

- Tov pilića ide ustaljenim tokom, koji podrazumeva neprestanu borbu oko cene žive mere, jer kada stočna hrana poskupi, ne raste cena žive vage pilića, pa se neprekidno vodi bitka sa klaničarima koliko će platiti utovljeno pile - kazao je Ješić.

On napominje da su u poslu ostali samo veliki tovljači, a srednji i mali se povukli iz tova.

- Baš zbog toga što stalno radimo na ivici između gubitka i nule, mnogi su zatvorili farme, jer u privrednom okruženju kada stočna hrana raste, a cena utovljenog pileta ne prati to koštanje, mali i srednji farmeri ne uspevaju da se održe - priča Ješić.

Na području opštine Žitište u Banatu, samo u jednom turnusu se othrani 1,2 miliona pilića, navodi on.

Kako on kaže, kilogram žive vage utovljenog pileta sada košta 125-126 dinara, a proizvodna cena bi trebalo da bude 130 dinara da bi farmeri mogli malo komotnije poslovati, dok realno utovljeno pile vredi od 170 do 180 dinara.