14.10.2024.

10:54

Foto: printscreen/ RTS

Vesti

Crveni krst Srbije edukuje mlade: Prirodne katastrove sve češće, važno je znati kako da postupimo u kriznim situacijama

Na Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa Sanja Drezgić Ostojić, iz Crvenog krsta Srbije ističe, istakla je za RTS da svaki pojedinac ima odgovornost u svojoj zajednici da doprinese da ona bude bezbednija i da se lakše odbrani od svih nadolazećih opasnosti koje idu sa klimatskim promenama.

U nedavnim poplavama i klizištima na području Donje Jablanice i Konjica poginule su 23 osobe, a u akciju prikupljanja poomći uključio se i Crveni krst Srbije.

Drezgić Ostojić kaže da je ta organizacija u stalnoj komunikaciji sa kolegama iz Društva Crvenog krsta/Križa Bosne i Hercegovine, koji su ih obevestili da im je najpotrebnija novčana pomoć.

Kako je navela, u tu svrhu Crveni krst Srbije otvorio je namenski račun gde prikupljaju sredstva za pomoć pogođenom stanovništvu.

- Na portalu Crvenog krsta može se pronaći broj tog žiro-računa i kju-ar kod koji direktno vodi na uplatu, a do sada je prikupljeno negde oko 300.000 dinara - dodaje Drezgić Ostojićeva.

Napomenula je da im je rečeno da nema potrebe za slanjem timova koje je Crveni krst Srbije ponudio kao ni za pomoći u robi.

Drezgić Ostojićeva naglašava da je sistem zaštite i spasavanja u Srbiji dosta naučio iz poplava 2014. godine.

- Upravo u delu pripreme i ojačavanja zajednica se radilo na tome na koji način da se smanje rizici i kako da se nose sa nepogodama - potvrdila je.

Sanja Drezgić Ostojić, iz Crvenog krsta Srbije dodaje da se dosta radilo i na ranim upozorenjima.

- Crveni krst je deo tog integrisanog sistema i dosta radimo i na pripremi i na smanjenju rizika od katastrofa, u radu sa mladima, sa zajednicama - kaže Drezgić Ostojićeva za RTS.

Vežbe evakuacije u beogradskim školama

U sklopu Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa, Drezgić Ostojevića najavljuje da će u utorak u svim beogradskim osnovnim školama održati vežba evakuacije.

Đaci će se upoznati sa putevima evakuacije u svojoj školi u slučaju neke opasnosti.

Kako je dodala, Crveni krst Srbije u saradnji sa Unicefom, tokom sledeće nedelje održaće se trening gde će se govoriti o tome na koji način mladi mogu doprineti kao volonteri u svojoj lokalnoj zajednici, da podignu kulturu bezbednosti i da doprinesu zaštiti.

Prema njenim rečima, svaki pojedinac ima odgovornost u svojoj zajednici da doprinese da ona bude bezbednija i da se lakše odbrani od svih nadolazićih opasnosti koje idu sa klimatskim promenama.

Govoreći o nedavno uspostavljenom Registru rizika od katastrofa koji prikuplja podatke o svemu onome što bi moglo da usledi, Sanja Drezgić Ostojić kaže da taj dokument opisuje na koji način su sredine i od kojih rizika ugrožene, kao i koje sredine su najviše ugrožene od poplava, klizišta, zemljotresa.

Drezgić Ostojić navodi da svako može biti volonter Crvenog krsta i da je samo potrebna dobra volja.

Ko želi da postane volonter može da dođe u organizaciju Crvenog krsta na teritoriji opštine na kojoj stanuje.