14.10.2024.

15:29

Foto: Tanjug

Vesti

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" sutra obeležava vek postojanja

Ovom događaju prisustvovaće, pored direktorke Instituta Verice Jovanović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, kao i direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Fabio Skano.

Povodom obeležavanja jubuileja, Batut će 15. i 16. oktobra biti domaćin dvodnevnog međunarodnog kongresa "Javno zdravlje - dostignuća i izazoviʺ, koji će okupiti više od 600 stručnjaka iz zemlje i sveta.

Oni će imati priliku da predstave rezultate značajnih istraživanja u oblasti javnog zdravlja na nacionalnom i međunarodnom nivou, ali i da razmene svoja znanja i iskustva. U čast velikog jubileja biće promovisano izdanje prigodne poštanske markice.

Informer

Nakon završetka Prvog svetskog rata, 1919. godine, tadašnje Ministarstvo narodnog zdravlja i Stalne epidemijske komisije, na čijem čelu je tada bio Milan Jovanović Batut, započinju pripreme za formiranje prvih preventivnih ustanova, a od presudnog značaja za razvoj preventivne delatnosti bilo je formiranje Centralnog higijenskog zavoda u Beogradu 1924. godine.

Centralni higijenski zavod tokom doživeo je nekoliko transformacija, a od 1979. godine, na predlog posebne Komisije istaknutih lekara, nosi ime dr Milana Jovanovića Batuta. Milan Jovanović rođen je 1847. godine u Sremskim Karlovcima.

Medicinu na Bečkom univerzitetu 1878. godine, a po povratku sa studija u Somboru osniva prvi list sa higijensko-prosvetnim sadržajem "Zdravlje", nakon čega nekoliko godina radi na vodećim medicinskim ustanovama Evrope.

Batut je dugi niz godina predavao na Katedri higijene i sudske medicine na Velikoj školi u Begradu. Bio je prvi dekan i profesork higijene na Medicinskom fakultetu u Beogradu, koji je zahvaljujući njemu osnovan 1919. godine. Preminuo je u Beogradu 11. septembra 1940. godine.