14.10.2024.

16:50

Foto: Insajder

Vesti

Posebne stipendije za studente ovih 20 fakulteta! Mesečno dobijaju skoro 20.000 dinara

Nedostatak nastavničkog kadra u srpskim školama sve je vidljiviji. Najviše matematike, fizike, informatike, engleskog, srpskog i nemačkog jezika.Ministarstvo prosvete, da bi motivisalo studente koji se školuju na ovim smerovima da kasnije rade u školama, daje posebne stipendije za nedostajuća zanimanja od 19.800 dinara mesečno, a prijava traje do kraja oktobra.

Stipendije dobijaju studenti druge i treće godine na univerzitetima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Prištini (sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici) i Novom Pazaru. Kako bi država znala koliko ima nestručnog kadra u nastavi u vaspitno-obrazovnim ustanovama, tj. koliko nastavnika nema adekvatno obrazovanje predviđeno Pravilnikom o stepenu i vrsti obrazovanja nastavnika, sve škole su do 23. septembra morale da dostave Ministarstvu prosvete podatke. Iz ministarstva su nam rekli da se podaci sada obrađuju, a prema poslednjim dostupnim od 75.883 nastavnika u školama 2.060 nije imalo odgovarajuće obrazovanje.

- Jedna od prioritetnih oblasti za osiguranje kvaliteta u douniverzitetskom obrazovanju i vaspitanju, koje predviđa Strategija razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2030. godine, jeste i opšte osnaživanje nastavnika, njihovog profesionalnog razvoja i napredovanja, kao i opredeljenje za dalje unapređivanje sistema u ovom segmentu. Nedostatak nastavnika određenih profila pitanje je sa kojim se u većem ili manjem obimu suočava veliki broj država - navode iz ministarstva i dodaju:

Informer

- Pojedine osnovne škole tokom prošle školske godine, u situaciji kada nisu mogle da na određeno vreme angažuju nastavnike u skladu sa pravilnikom, angažovale su nastavnike srodnih predmeta da drže uglavnom matematiku i fiziku i u mnogo manjem obimu druge predmete. Ovi problemi nisu uočeni kod nastavnika koji su zaposleni na neodređeno vreme. Kao vid podstreka, ministarstvo stipendira studente druge i treće godine studija koji studiraju matematiku, fiziku, informatiku, engleski, srpski i nemački jezik.

Studijski programi s kojih studenti mogu da se prijave

Univerzitet u Beogradu
Fakultet za obrazovanje učitelja i vaspitača: OAS vaspitač u predškolskim ustanovama, obrazovanje učitelja
Biološki fakultet: OAS biologija
Fizički fakultet: bilo koji studijski program OAS
Filološki fakultet: OAS jezik, književnost, kultura, moduli: engleski jezik i nemački jezik, srpski jezik i književnost
Hemijski fakultet: IAS nastava hemije
Matematički fakultet: OAS matematika, modul: profesor matematike i računarstva
Univerzitet u Novom Sadu
Prirodno-matematički fakultet: IAS dvopredmetne nastave prirodnih nauka, matematike i računarstva, master profesor matematike, master profesor fizike, OAS matematika, fizika, biologija, modul: diplomirani biolog, IAS nastava hemije
Filozofski fakultet: OAS jezik, književnost i kultura, moduli: engleski jezik i književnost, nemački jezik i književnost, srpski jezik i književnost
Pedagoški fakultet Sombor: OAS diplomirani vaspitač i učitelj
Univerzitet u Nišu
Prirodno-matematički fakultet: OAS matematika, fizika, hemija, biologija
Filozofski fakultet: OAS nemačkog jezika i književnosti, anglistika i srbistika
Pedagoški fakultet Vranje: OAS obrazovanje vaspitača i učitelja i IAS tehnika i informatika
Univerzitet u Kragujevcu
Prirodno-matematički fakultet: OAS matematika, fizika, hemija, biologija
Filološko-umetnički fakultet: OAS engleski jezik i književnost, nemački jezik i književnost i srpski jezik i književnost
Pedagoški fakultet Užice: OAS učitelj i vaspitač
Fakultet Pedagoških nauka Jagodina: OAS vaspitač u predškolskim ustanovama i učitelj
Univerzitet u Prištini s privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici
Prirodno-matematički fakultet: OAS matematika, fizika, biologija, hemija
Filozofski fakultet: OAS engleski jezik i književnost, srpski jezik i književnost
Učiteljski fakultet Prizren: OAS vaspitač i razredna nastava
Državni univerzitet u Novom Pazaru
OAS matematika, matematika-fizika, hemija, biologija, vaspitač u predškolskim ustanovama
IAS matematika, srpska književnost i jezik, engleski jezik i književnost

Informer

Na sajtu ministarstva stoji i da se "korisnici stipendija obavezuju da će u roku od dve godine od diplomiranja prihvatiti posao u školi na teritoriji Republike Srbije koji im se ponudi i da će ostati da rade u školi najmanje onoliko dugo koliko su primali stipendiju".


Za studente koji ne uče za nastavnika

Studenti koji ostvare pravo na stipendiju, a upisani su na studijske programe koji u svom nazivu nemaju odrednicu profesor ili nastavnik određenog predmeta, obavezuju se da tokom daljeg studiranja iz grupe izbornih predmeta biraju predmete iz oblasti didaktike, pedagogije, metodike nastave i psihologije.

Potrebna dokumenta
prijava
uverenje o upisanom zimskom semestru odgovarajuće godine studija i postignutom
uspehu u prethodnim godinama studija
dva primerka svojeručno potpisanog ugovora o studentskoj stipendiji i štampanih očitanih podataka sa elektronske lične karte ili foto-kopija važeće lične karte (bez čipa)
dopuna dokumentacije može se izvršiti u roku predviđenom za dokumentovane prigovore
* Podneta konkursna dokumenta se ne vraćaju

- U suprotnom, stipendista se obavezuju da će u celosti u dvostruko dužem roku od vremena u kojem je primao stipendiju vratiti ukupan iznos stipendije koju je primao, uvećan za referentnu kamatnu stopu Narodne banke Srbije i uvećan za još tri odsto.

Ko može da se prijavi na konkurs
studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija ili autonomna pokrajina
prvi put su upisani u tekućoj školskoj godini u drugu ili treću godinu studija 1. stepena
predviđenih studijskih programa
finansiraju se iz budžeta
nisu u radnom odnosu
imaju državljanstvo Republike Srbije i prebivalište na teritoriji Srbije
nisu gubili nijednu godinu tokom studija
položili su sve ispite iz prethodnih godina studija i imaju prosečnu ocenu najmanje sedam i po

Stipendija se isplaćuje u 12 jednakih mesečnih rata, preko studentskog tekućeg računa otvorenog kod ovlašćene banke. Isplata stipendije se obustavlja u slučaju netačno prikazanih podataka, kada istovremeno prima stipendiju, kredit ili sličan oblik davanja po drugom osnovu iz budžeta Republike Srbije, kada izgubi pravo na finansiranje studiranja iz budžeta ili napusti studije.