15.10.2024.

11:54

Foto: Shuterstock

Vesti

Od novembra počinje skrining na rano otkrivanje raka pluća! Ovi građani su prioritet

Sada se u 70 odsto slučajeva rak pluća otkrije u poslednjoj fazi.

Jedan od najvažnijih preduslova uspešnog lečenja raka pluća je rano otkrivanje, što u Srbiji trenutno nije slučaj, jer se kod više od 70 odsto pacijenata rak pluća otkrije u poslednjem stadijumu.

Skrining na rano otkrivanje raka pluća podrazumeva detektovanje pomoću niskodoznog skenera, uz pomoć kojeg se se mogu prikazati manje tumorske senke, koje nije moguće videti uobičajenim dijagnostičkim postupcima.

Skriningom se obuhvataju visokorizične grupe, u koje spadaju osobe starije od 50 godina, pušači, kao i oni koji imaju porodičnu istoriju obolevanja od raka pluća ili druge hronične plućne bolesti.

Alarmantna statistika

Rak pluća je najčešći i najsmrtonosniji karcinom u Srbiji i svetu. Godišnje u Srbiji oboli više od 7.000, a premine oko 5.000 osoba. U proseku, kod 19 osoba dnevno se dijagnostikuje rak pluća, dok na žalost, svakodnevno 13 naših sugrađana izgubi bitku sa ovom teškom bolešću. Prema pomenutoj statistici, Srbija zauzima neslavno drugo mesto u Evropi.

Na ovaj način, zemlje koje već sprovode ovaj skrining smanjile su mortalitet od raka pluća i do 40 odsto. Samo prevencijom, ranim dijagnostikovanjem i pravovremenim lečenjem možemo smanjiti broj obolelih.