15.10.2024.

17:13

Foto: print

Vesti

Struje i dalje nema, sam Bog nas je spasio! Evo kako izgleda život na Floridi posle uragana

Ovako u ispovesti za Informer priča Tina Šeša koja je preživela uragan Milton koji je pogodio i njen grad St. Petersburg. Nekoliko dana kasnije sumirala je utiske i prisetila se strašne agonije kroz koju je prošla.

- Ne plašim se novih talasa, jer je Florida između meksičkog zaliva i okeana, tako da uragani ovde nisu retkost, pogotovo u ovo doba godine. Ali to je cena koja se plaća življenjem na Floridi, postoji šansa svake godine za novim - započinje svoju priču Tina, a onda se prisetila kakav prizor je zatekla po povratku kući:

- Sedam u kola i vraćam se u svoj grad, St. Petersburg. Dolazim, gledam i zahvalim se Bogu da sam živa. Imala sam intuiciju da treba da se evakuišem. Imala sam sreće, da nisam bila u stanu, i najbitnije je da smo živi i zdravi, za ostalo ćemo lako. Trebaće gradu dosta vremena da se oporavi, još 20 odsto stanovništva nije dobilo struju zbog velih šteta, jer je drveće pokidalo kablove!

Na pitanje kako je izgledala borba sa uraganom, priseća se:

- Pošto imaju zone evakuacije, A, B, C, D i E koje označavaju odignutost tla od nivoa mora u zadnjih 100 godina zona C se nije evakuisala, ali ovog puta je bila obavezna evakuacija prve tri zone. Obzirom da sam ja sam u zoni C, odnosno moj grad St. Petersburg na Floridi, morala sam odmah da ga napustim - napominje naša sagovornica i nastavlja da opisuje strašno iskustvo od prošle nedelje:

Vetar je duvao 200km/h. Toliko jako, da ga je svakako bilo jezivo i samo slušati. Rušio je i nosi sve pred sobom. Srušio je i moj krov od kuće. Sreća u nesreći je što u tom trenutku već bila evakuisana i spasila se! 

Spas je, priča, potražila u Majamiju. 

- U trenutku selidbe me zove drugarica ujutru koja živi u blizini mog stana i govori: "Au Tina dobro je što si se evakuisala" i u tom trenutku mi okreće kameru od telefona... Imala sam šta da vidim! Srušen krovi to na autu. Međutim, pošto je takvo podneblje, osiguranje bi trebalo da pokrije štetu!