Autor: Informer.rs

16.10.2024.

13:01

Foto: Privatna arhiva

Vesti

Narod će moći da dotakne mošti svetog Jakova: Vernici iz celog sveta stižu 20. oktobra u manastir Tumane iz posebnog razloga!

- Sveti Jakov je kanonizovan i ove godine proslavljamo deset godina od tog značajnog duhovnog događaja kada su njegove svete mošti otkrivene - objašnjava iguman manastira Tumane.

Ističe da manastir očekuje veliki broj gostiju 20. oktobra.

- Ima zaista velikih najava, ne samo iz Srbije nego i regiona, pa možemo reći i čitavog sveta. Biće više desetina hiljada ljudi. Zaista je vrlo lepo i dirljivo da se vidi jedno duhovno sabranje u kome imate gužvu, ali ne i nervozu, nego su svi usaglašeni u jednome - da smo tu zbog Boga i zajednice s njim i zbog poštovanja svetitelja - rekao je iguman manastira Tumane.

Svetoarhijerejska liturgija počeće u 8.30 nakon koje će mošti Svetog Jakova biti iznete iz njegovog kivota, najavljuje arhimandrit važan događaj.

- U improvizovanom kivotu, u jednoj nosilici biće proneta kroz narod Božji da narod može da dotakne svetitelja, a svetitelj da može da blagoslovi narod - poziva iguman verni narod.

Informer

 

Najavljuje da će radi sećanja i spomena biti podeljene ikonice obretenja moštiju Svetoga Jakova, sa zemljom s njegovog svetog groba.

- Živeo je krajem 19. i u prvoj polovini 20. veka. Bio je čovek svetskog obrazovanja, dvostruki doktor nauka. Za svoje vreme jedan od najobrazovanijih ljudi - objašnjava iguman Tumana.

Kaže da je Sveti Jakov radio u Francuskoj pri Kraljevskoj ambasadi, ali da je pod utiskom propovedi vladike Nikolaja 30-ih godina prošlog veka ostavio službu i otišao kako bi postao iskušenik, a kasnije i monah kod Svetog vladike Nikolaja.

- Istakao se kao veliki misionar - naglašava arhimandrit Dimitrije Plećević.

Za RTS je iguman manastira Tumana rekao da je Sveti Jakov jedna retko sveta duša:

 Za sebe je govorio da ga je susret s Bogom i pobožnim ljudima i Svetim vladikom Nikolajem toliko dotakao i da se u tom trenutku osetio kao prelomljen i ponovo rođen. Od svojih savremenika zapamćen je kao čovek svetog i više nego uzornog monaškog života, kojeg su već tokom života smatrali za svetog čoveka. Tokom Drugog svetskog rata išao je po Srbiji i misionario, zbog čega je od ondašnjih vlasti bio strašno gonjen na samom kraju rata i neposredno potom. U novembru 1945. godine strašno je pretučen u Trsteninku, jer je bio u manastiru Ljubostinji. Tamo nisu hteli da ga likvidiraju zbog velikog poštovanja naroda.

Ipak, kaže arhimandrit Dimitrije Plećević, sačekali su ga u Požarevcu, na putu za manastir Tumane, i strašno ga pretukli i u kući jednog bogomoljca u selu Rabrovu.

- Sveti Jakov se upokojio 16. februara 1946. godine i po sopstvenom zaveštanju, iako je bio žički monah, rekao je da želi da se sahrani na monaškom groblju manastira Tumane - predstavlja trgičan kraj života gost RTS-a.