16.10.2024.

16:53

Foto: Shutterstock

Vesti

UPOZORENJE! Na tržištu se pojavio lažni Ozempik: "Mršavu injekciju" ilegalno prodaju putem interneta

Lek se ponekad naziva „mršavom injekcijom" iako je njegova osnovna namena lečenje dijabetesa tipa 2.

Svetska zdravstvena organizacija je navela da lažni lek može biti opasan po zdravlje.

Organizacije savetuje da se lek nabavlja samo putem proverenih izvora, odnosno na lekarski recept, a ne preko opskurnih sajtova na internetu ili društvenih mreža.

Zašto se ovaj lek falsifikuje?

Nagla popularnost Ozempika u javnosti kao sredstva koje pomaže pri gubljenju kilograma, dovela je do povećane tražnje za ovim lekom, što je dalje rezultiralo pojavom falsifikovanih primeraka koji se najčešće prodaju na internetu.

Zdravstveni rizici

Otkriveno je da su injektorske olovke falsifikovanog Ozempika sadržale insulin umesto semaglutida, zbog čega su pacijenti bili izloženi riziku od hipoglikemije (veoma nizak nivo šećera u krvi), što može biti opasno po život.

U nizu slučajeva, lica koja su koristila falsifikovani Ozempik bila su hitno hospitalizovana, a neka od njih su dospela u stanje kome.

Svi falsifikovani lekovi su visokorizični za upotrebu, jer često sadrže drugačije sastojke od originalnog leka, nedovoljnu količinu aktivne supstance ili štetne komponente koje mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Nedozvoljena prodaja preko interneta

Najčešći način prodaje falsifikovanih lekova je putem interneta. Prema podacima SZO, svaki drugi lek prodat preko interneta je lažan. U Srbiji je prodaja lekova preko interneta zakonom zabranjena.

Preporuka za građane

Ne kupujte lekove putem intereneta, čak i ako ih zbog nestašice nema u redovnoj prodaji u apotekama.

Ukoliko posumnjate da je lek koji ste uzeli falsifikovan, obratite se svom lekaru, inspekciji Ministarstva zdravlja ili Agenciji za lekove i medicinska sredstva, prenosi RINA.