17.10.2024.

15:37

Foto: printscreen

Vesti

Kancer pluća kosi Srbe! Svakog dana umre 13 ljudi - Država krenula u borbu protiv jedne od najsmrtnosnijih onkoloških bolesti

Kako saznajemo prioritet će biti osobe starije od 50 godina, pušači i oni kojima je neko u porodici oboleo od raka pluća ili neke druge hronične plućne bolesti.

Alarmantna statistika

Mihailo Stjepanović Direktor Klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije otkriva da će za početak skrining pregledi obavljati u Beogradu.

- Biće uključeno svih 16 domova zdravlja, odakle će se selektovati pacijenti koji su u rizičnoj grupi. To su svi oni koji imaju više od 50 godina i koji imaju 30 godina pušačkog staža. To je grupacija koju moramo prvo da pozivamo i pregledamo. Skrining će se obavljati zasad isključivo na Klinici za pulmologiju UKCS, a ja se nadam da ćemo morati da se širimo i na druge klinike - ističe dr Stjepanović i napominje:

- Izuzetno je važno da krenemo sa preventivnim pregledom, da promenimo sumornu statistiku u Srbiji i bolest otkrijemo na vreme. Rak pluća je najsmrtonosniji karcinom u Srbiji i svetu. Godišnje u našoj zemlji oboli više od 7.000, a premine oko 5.000 osoba. Za početak ovih skrininga, u našoj Klinici ima optimalnih uslova da se započne skrining na rano otkrivanje raka pluća za građane iz Beograda. Imamo već spreman tim koji čine tri radiologa i tri radiološka tehničara. Postoji aparat na kome će se obavljati skrining. Reč je o niskodoznom skeneru, uz pomoć kojeg se mogu prikazati manje tumorske senke, koje nije moguće videti uobičajenim dijagnostičkim postupcima. To je podmukla bolest, jer u trenutku kada se osete prvi simptomi većina bolesnika je već u metastatskom stadijumu. Pregledi će omogućiti da se bolest otkrije u što ranijem stadijumu čime je izlečenje mnogo veće i izvesnije.

Informer

 

Ko će biti obuhvaćen skriningom?

* osobe starije od 50 godina
* pušači
* osobe koje imaju porodičnu istoriju obolevanja od raka pluća ili druge hronične plućne bolesti

Da je skrining sastavni deo prevencije i da će i te kako smanjiti ovu crnu statistiku saglasan je i prof. dr Nebojša Tasić, savetnik ministra zdravlja.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo zdravlja ima fokus na preventivnim pregleda i na skriningu.

- Brojke su užasne kada se radi o raku pluća. Srbija je na drugom mestu po broju obolelih i umrlih od raka pluća. Rak pluća, kao i neke druge bolesti mogu se lečiti ako se otkriju na vreme. Brojke su brojke, a životi su životi, život nema reprizu. Zato apelujem na sve građane da se obavezno odazovu skriningu ne samo na rak pluća nego i na sve druge bolesti, i to onda kada su najzdraviji, nebitno da li su mladi ili stari - naglašava prof. dr Tasić.

Informer

 

Simptomi raka pluća

* kašalj koji ne prolazi na primenu antibiotika
* prolongirano stanje sa temperaturom
* malaksalost
* gubitak apetita
* bolovi u grudima

Prevencija spas

Zato on apeluje da je najbolji lek uspostavljanje dijagnoze na vreme.

- Jedan od najvažnijih preduslova uspešnog lečenja raka pluća je rano otkrivanje, što u Srbiji trenutno nije slučaj, jer se kod više od 70 odsto pacijenata rak pluća otkrije u poslednjem stadijumu - navodi državni sekretar.

Brojke:

55% njih pokušalo je da ostavi pušenje
23% njih pokušalo da ostavi pušenje pet ili više puta
70% pacijenata karcinom otkrije u poslednjem stadijumu bolesti
19 osoba oboli
13 umre od raka pluća