17.10.2024.

14:26

Foto: pritnskrin

Vesti

Stižu snažne grmljavinske oluje! Košava će dostignuti vrhunac ovog datuma - Evo kakvo vreme nas očekuje narednih dana

U košavskom podrujču, predeo Vojvodine, Pomoravlja i Podunavlja, biće sunčano, od danas do nedelje uz umeren i jak jugoistočni vetar. Košava će biti najjača u subotu (19.10.).

S obzirom na to da se naša zemlja nalazi između centra snažnog ciklona sa severoistoka i ciklona sa zapada, biće i vrlo vetrovito. Već danas se očekuje pojačanje jugoistočnog vetra. Od danas pa sve do kraja sedmice biće veoma vetrovito, uz umeren do jak jugoistočni vetar.

Informer

Pod uticajem visokog vazdušnog pritiska biće uglavnom suvo. Oblačnije će biti na zapadu, a vedrije na istoku zemlje.

Kada je reč o kiši, u subotu se očekuje na zapadu zemlje, a u nedelju u južnim i centralnim predelima. Te padavine biće deo veoma snažnog sistema nad centralnim Mediteranom i Jadranom, koji će tim predelima donositi snažne grmljavinske oluje i vrlo obilne padavine.

Prognoza vremena za narednih pet dana

Do nedelje se očekuje umereno do pretežno oblačno, ponegde s kišom, uglavnom na zapadu i jugu, a u košavskom području vetrovito sa umerenim i jakim jugoistočnim vetrom, koji će dostizati udare olujne jačine. Početkom sledeće sedmice pretežno sunčano uz slabljenje intenziteta košave.

I meteorolog amater Ivan Ristić najavio je na svom Fejsbuk profilu da će košava u Srbiji danas biti u pojačanju kao i da će trajati do kraja nedelje.

- Najviša temperatura od 15 do 20 stepeni Celzijusovih, za vikend uglavnom oko 15 stepeni. Od ponedeljka spajanje azorskog  i sibirskog anticiklona, mnogo manje vetra i manji porast temperatura, gde ne bude magle maksimumi ponovo oko 20 stepeni Celzijusovih - napisao je Ristić i dodao:

- Jutra prohladna sa minimalnom temperaturom od 5 do 10 stepeni, po pojedinim kotlinama i dolinama reka maglovito najniža temperatura blizu nule. Prema kraju meseca centar anticiklona se pomera na zapad prema Britaniji, a mi ćemo biti pod uticajem Sredozemnog ciklona, koji će doneti kišu na Balkanu. Usled prodora hladnijeg vazduha kiša će preći u sneg na planinama višim od 1.500 metara. Krajem oktobra i početkom novembra maksimumi uglavnom od 10 do 15 stepeni i ulazimo polako sve dublje u jesen - zaključio je Ristić.