18.10.2024.

09:22

Foto: Shutterstock

Vesti

Veoma zarazan virus ponovo u vrtićima: Roditelji prvo pomisle da su morbile, a evo o kojoj bolesti se radi

Manifestuje se po tačkastoj ospi koja se pojavi po šakama, tabanima, oko usta, a u nešto težem obliku bude praćena temperaturom i javljaju se afte ili beličaste naslage. Zbog toga, mnogi roditelji se u prvi mah uplaše da su u pitanju morbile.

Zapravo, posredi je virusno, zarazno oboljenje, koje se prenosi dodirom, a izazivaju ga pojedini eneterovirusi, često koksaki.

Ospa koja se javi najčešće bude locirana na šakama i stopalima, pa otud i naziv po kojem mnogi prepoznaju ovu infekciju - bolest prljavih ruku. Izuzetno je zarazna, a iako pogađa najčešće decu može se javiti i kod odraslih ljudi. Karakteriše je i osećaj da zahvaćena područja bride i "gore".

Prenosi se fekooralnim putem, pa je prvi korak za sprečavanje - redovno pranje ruku i dobra higijena. Iako se mnogi tokom života zaraze, na udaru su uvek osetljive osobe jer do njih virus najlakše nađe put, a oporavak može trajati duže.

Terapija koksaki virusnih infekcija je simptomatska i ona podrazumeva primenu antipiretika i analgetika, unošenje većih količina tečnosti, kao i vitamina C, ali umnogome zavisi od toga da li je posredi blaži ili teži oblik oboljenja.

Kao sastavni deo terapije podrazumeva se mirovanje i izbegavanje fizičkog naprezanja, bez obzira na to da li se virus pojavio kod deteta ili kod odrasle osobe, a naročito ukoliko se razvio teži oblik.

Roditelji će potvrditi da mirovanje neretko nije lako izvesti, naročito kod mlađe dece, ali kako je u pitanju koksaki, ono je esencijalno.

Kod ovog oboljenja antibiotici nisu efikasni kao što to nije slučaj ni sa drugim virusnim infekcijama.

Inače, koksaki može izazvati niz stvari među kojima su miokarditis, perikarditis, meningitis, herpangina, respiratorne infekcije, pa to valja imati na umu.

Svakako ono što je ključno - nema mesta za paniku. Ukoliko se primeti ospa kod deteta, najbolje je odvesti ga kod lekara koji će dalje utvrditi stepen infekcije i prepisati adekvatnu terapiju.

No, mora se imati na umu da je virus izuzetno zarazan, te ukoliko se posumnja da je u pitanju bolest prljavih tuku, to treba odmah napomenuti na prijemnom šalteru kako bi medicinsko osoblje znalo kako dalje da pristupi.