18.10.2024.

16:57

Foto: Shutterstock

Vesti

Lepe vesti za penzionere! PIO Fond ne namerava da stane: Direktor najavio značajne promene

Ognjenović je povećanje od 10,9 odsto od 1. decembra, čime će prosečna penzija dostići 430 evra, kako je i bilo obećano.

Kako je naveo, 2022. godine je izmenjen zakon, tako da je omogućeno da se penzija vanredno povećava i tokom godine u zavisnosti od stanja u budžetu, pored redovnog povećanja u januaru.

Od tada smo imali dva povećanja godišnje, rekao je Relja Ognjenović za TV Novosti, pa dodao da su u periodu od januara 2022. pa sve do januara 2024. penzije povećane za čak 56 odsto.

Naravno, nije plan da se tu stane, već se predviđa da 2027. visina prosečne penzije iznosi 650 evra.

Kada se osvrnuo na društveni standard pentionera, istakao je da je ove godine podeljeno 56 000 paketa solidarnosti penzionerima sa najnižim primanjima, što je više nego ikad, a sve zahvaljujući tome što je PIO Fond stabilan i samim tim ima više novca za ove svrhe.

Tokom ove godine bilo je rekordnih 22.000 penzionera u banjama, a očekuje se da ih sledeće godine bude čak 30.000, potvrdio je direktor Fonda.

Ove godine je za standard penzionera odvojeno 1,24 milijardi dinara, a najveći deo preko milijardu ide na banje.

Kada je reč o penzionerskim karticama, Relja Ognjenović je potvrdio da se njima ostvaruju ozbiljni popusti.

Potpisali smo preko 870 sporazuma o popustima sa raznim privrednim subjektima i ustanovama, tu su, na primer, Air Serbia, Srbijavoz, Tehnomanija, gotovo svi veliki trgovinski lanci, apotekarske ustanove - rekao je i dodao kako ni tu ne nameravaju da stanu.

Direktor Fonda je pozvao penzionere da se prijavljuju za penzionersku karticu preko sajta, ali i u filijali.

Kako kaže, razgovori koje su on i njegovi saradnici ove nedelje vodili sa građanima su vrlo korisni, jer kroz njih saznaju šta muči najstarije građane i kako mogu da im izađu u susret.