19.10.2024.

13:59

Foto: EPA

Vesti

Alarmantno - svaka 7. beba u Srbiji ima karijes! Evo gde roditelji greše

Prema rečima lekara, čak 13 odsto beba već pre druge godine ima karijes!

- Mnogi mališani već u prvoj godini unose šećere i slatkiše, a higijena zuba gotovo da i ne postoji, što može biti velika potencijalna opasnost da kasnije stalni zubi budu bolesni, a sve to može prouzrokovati infekcije koje mogu zahvatiti čitav organizam - upozorava dečji stomatolog u penziji, prof. dr Jovan Vojinović.

Prema najnovijoj studiji Stomatološkog fakulteta u Srbiji, karijes ranog detinjstva prisutan je kod 13 odsto dece, i to već pre druge godine, preko 51 odsto u uzrastu od tri do pet godina i 80 odsto u šestoj. Do 90 odsto tih lezija nije sanirano.

Napominje i da čak 50 odsto dece već u prvoj godini dobija slatkiš, a 80 odsto u drugoj.

- Deca ne unose samo slatkiše, tu su i drugi izvori šećera. Pored toga, zubi se retko peru deci, a kad se peru, ne koriste se dobre paste, te paste moraju da sadrže aktivne sastojke, na prvom mestu fluor, pasta mora da sadrži fluora 1.000 ppm. Ekološke i prirodne paste ne služe svrsi i nemaju efekta, ali, nažalost, pojedini stomatolozi i pedijatri ih preporučuju. Neki čak preporučuju da se zubi ne peru do druge godine, što je greška - ističe sagovornik Kurira.

Prema njegovim rečima, sa higijenom zuba se počinje sa nicanjem prvih zuba. Problem je i to što je mali broj dece imao preventivni pregled stomatologa koji se preporučuje u prvoj godini života.

- U Beogradu je svega pet odsto dece imalo taj pregled, deca uglavnom dolaze kad imaju problem, a ne preventivno. Kada izbiju zubi, odmah treba uključiti pranje sa odgovarajućom četkicom i pastom, pokretima nadole, kako mi to kažemo, "kiša pada, trava raste"... Deca pružaju otpor, pa roditelji potpuno odustaju od pranja zuba. Do druge godine količina paste treba da bude zrna pirinča, a od druge do šeste zrna graška. Najbolje je preći svaki deo vilice po pet puta da bi to bilo valjano - napominje on i dodaje:

- Deca do šeste godine ne mogu sama sebi da peru zube, a to bi roditelji trebalo da rade najmanje dva puta dnevno!

Dr Vojinović objašnjava i da je greška što roditelji maloj deci peru zube sa gazom, vodom i sodom bikarbonom.

- Ključna je uloga roditelja! Karijes u mlađim uzrastima napreduje sve više, ishrana je sve bogatija šećerima, deca slabo žvaću, jedu pasirano, ceđeno, šećera ima i tamo gde ne znamo da ima, da ne pričam o skrivenim šećerima. Karijes razara zube i mora da se sanira, ako se ne uradi ništa, infekcija ulazi u tzv. zubnu pulpu, širi se na kost i odatle može da se širi po celom organizmu, zato je važno na vreme ga lečiti - ističe dr Vojinović.