19.10.2024.

19:00

Foto: Shuterstock

Vesti

Zbog lepote možete dobiti rak krvi! Tetovaže su glavni uzrok, evo i zbog čega

Kada se govori o komplikacijama nakon tetoviranja, najčešće se pominju infekcije usled nesterilisane igle za tetoviranja, kao i alergijske reakcije na koži.

Međutim, novo istraživanje pokazuje da tetovaže mogu biti faktor rizika za maligni limfom - rak krvi koji počinje da se razvija u limfocitima (belim krvnim zrncima) i širi se po telu.

Osim toga, nedavna studija je otkrila da opasnost preti i iz mastila za tetoviranje. Naime, zapečaćene, neotvorene boce mastila za tetoviranje i trajnu šminku, uključujući pojedine koje su označene kao sterilne, sadržale su milione potencijalno opasnih bakterija, pokazalo je istraživanje američke Uprave za hranu i lekove (FDA).

Domaći stručnjaci upozoravaju da je tetoviranje veoma opasan tretman i da sa sobom nosi više štete nego koristi! Infektolog prof. dr Žarko Ranković objšanjava da je najveći problem igla koja može biti uzrok prenošenja virusa i zaraza, ukoliko higijena nije dobra.

- Tetoviranje je veoma rizično i opasno po zdravlje. Dovoljno je da se igla kojom se  radi ne zameni ili ne steriliše kako treba. Da se ne menja materijal za rad, da uslovi u kojima se to radi ne budu sterilni i da je loša higijena... Sve to je najkraći put do prenošenja bolesti. Tako lako, zbog nemara i nepažnje, može se dobiti i virus kao što je hepatitis i da se završi sa fatalnim posledicama. Infekcija koja ne daje simptome, koja se može otkriti samo putem testa, a koja do tada može u organizmu napraviti haos - upozorava prof. dr Ranković.

Na pitanje da li postoji adekvatan način da se zaštitimo prilikom tetoviranja, odgovara:
- Nažalost, ne postoji. Jedini je da idemo kod proverenih stručnjaka, na preporuku, ukoliko baš želite!