20.10.2024.

13:20

Foto: Dušan Veljović

Vesti

Očekujemo vas u Srbiji kada završite škole i fakultete! Milićević u Italiji na manifestaciji "Dečije igre bez granica": Nastavite da negujete svoje običaje i kulturu

- Naša budućnost, naša deca su ona snaga koja će nastaviti da čuva i neguje vrednosti na kojima se temelji srpski narod. Zato je kontinuirano održavanje i razvijanje veza svakog od vas sa maticom Srbijom od neprocenjive važnosti - rekao je ministar Milićević i dodao da ga posebno raduje činjenica da se broj učenika u dopunskim školama povećava iz godine u godinu, što je znak da smo na pravom putu: 

- Naša država pruža podršku u ovom procesu, obezbeđujući bukvare za prvake i lektire za sve starije učenike. To je naš način da se povežemo sa vama, da vam pomognemo da još više zavolite Srbiju, i da, kada jednog dana završite škole i fakultete, donesete to znanje natrag u Srbiju, gde vas uvek čekamo raširenih ruku - istakao je ministar.

Informer

 

Ministar Milićević je istakao veliki značaj sporta kroz manifestaciju „Dečije igre bez granica“.

- Ove igre, koje se održavaju od 2016. godine, ne samo da pružaju priliku deci da se zabave i takmiče, već su i važan način da razvijaju timski duh, fer plej i zdrav način života. Kroz sport učimo kako da radimo zajedno, da poštujemo jedni druge i da se trudimo da budemo najbolji što možemo -rekao je Milićević i dodao:

- Jednog dana, kada završite škole i fakultete, očekujemo vas u Srbiji, da svoje znanje i iskustvo primenite ovde. Ali, ne mogu vam poželeti dobrodošlicu u Srbiju, jer vi niste gosti – Srbija je kuća svih nas i vi ste u njoj svoji u svojoj kući, gde god da se nalazite. Nastavite da učite srpski jezik, da negujete svoje običaje i kulturu, jer samo tako ćemo sačuvati naše korene i jedinstvo. Pamtite, Srbija je uvek tu za vas, i vi ste deo nje, gde god živeli - zaključio je ministar Milićević. 

Dopunske škole, koje danas funkcionišu u čak 22 zemlje širom sveta pohađa 9.704 učenika srpskog porekla, a nastava u njima dopunjuje redovno obrazovanje predmetima predmetima poput Srpskog jezika, Moje otadžbine Srbije i Osnova kulture