20.10.2024.

16:55

Foto: Zoran Sinko

Vesti

Poziv za sve penzionere iz PIO Fonda! Tiče se visine penzije i novih pogodnosti

On je potvrdio povećanje od 10,9 odsto od 1. decembra čime će prosečna penzija dostići 430 evra, kako je i bilo obećano.

Podsetio je da je 2022. godine izmenjen zakon i omogućeno pored redovnog povećanja u januaru i vanredna povećanja tokom godine u zavisnosti od stanja u budžetu.

- Od tada imali smo 2 povećanja godišnje - kazao je on.

Ognjenović je podsetio da su u periodu januar 2022 – januar 2024. čak 56 odsto povećane penzije.

Naravno, nastavljamo dalje, a plan je da konačno 2027. prosečna penzija bude 650 evra.

On je, govoreći o društvenom standardu penzionera, rekao da je ove godine podeljeno 56 000 paketa solidarnosti penzionerima sa najnižim primanjima, što je više nego ikad, a sve zahvaljujući tome što je PIO fond stabilan i samim tim ima više novca za ove svrhe.

Ove godine je bilo i rekordnih 22.000 penzionera u banjama a sledeće mislim da će ih biti čak 30.000, kazao je direktor Fonda PIO.

Fond za standard penzionera odvaja velika sredstva, ove godine je to bilo 1,24 milijardi dinara, a najveći deo preko milijardu ide na banje.

Poziv penzionerima

Ognjenović se osvrnuo i na projekat penzionerska kartica.

Potpisali smo preko 870 sporazuma o popustima sa raznim privrednim subjektima i ustanovama, tu su, na primer, Air Serbia, Srbijavoz, Tehnomanija, gotovo svi veliki trgovinski lanci, apotekarske ustanove…Ozbiljni su popusti u pitanju i ne želimo tu da stanemo, rekao je.

On je pozvao penzionere da se i dalje prijavljuju za penzionersku karticu preko sajta a oni malo manje vičniji tehnici slobodno mogu to da urade u filijali.

Kazao je i da su razgovori koje on i njegovi saradnici poslednjih nedelja vode sa građanima vrlo korisni te da kroz njih saznaju šta ih muči i kako mogu da im izađu u susret.