20.10.2024.

20:03

Foto: Foto: Printscreen

Vesti

SPEKTAKL NA SAVA PROMENADI! Dron šou i veličanstveni vatromet povodom 80 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu (VIDEO)

Beograđani su imali priliku da uživaju u veličansvenom vatrometu koji je pripremljen kao završni događaj.

Veliki broj građana pratilo je spektakl, a detaljnije možete pogledati u videu u nastavku.

Odavanjem pošte poginulim oslobodiocima i nizom manifestacija glavni grad danas obeležava 80. godišnjicu oslobođenja prestonice od fašizma. 

Operacija oslobađanja Beograda počela je 12. i trajala do 20. oktobra 1944. godine, a prema podacima, u njoj je poginulo 2.944 pripadnika NOVJ i 961 borac Crvene armije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom 80 godina od oslobođenja Beograda položio je venac na spomenik Neznanom junaku na Avali i tom prilikom poručio da hrabrost naših predaka u borbi za pravdu protiv mnogostruko jačih neprijatelјa nikada neće pasti u zaborav.

Informer

 

Vučić je, zatim, u Predsedništvu Srbije, otvorio izložbu "Vojna diplomatija na putu ka slobodi: o sovjetsko-jugoslovenskoj vojnoj diplomatiji tokom Velikog Otadžbinskog rata 1941-1945." na kojoj su, između ostalog, prikazana i opisana ratna dejstva u toku i pre operacije oslobađanja Beograda.
Predsednik Srbije je istakao da smo danas smo svedoci pokušaja revizije događaja iz Drugog svetskog rata i da je Srbija odlučno protiv pokušaja revizije i umanjivanje žrtava.

"Ne postoji važnija misija od očuvanja teško stečene slobode. Borićemo se da istina opstane i zato je i upriličena ova izložba", rekao je Vučić.

On je rekao da je Srbija stala na stranu svih slobodoljubivih naroda sveta, koji su ustali protiv nacističkog terora i podsetio da je bila jedna od retkih u regionu koja je izabrala stranu pobednika i platila visoku cenu za to.

"Nismo dočekali okupatorske tenkove sa cvećem kao neki u regionu", rekao je Vučić i podsetio da je Beograd bombardovan, ali i da je Srbija ostala na strani prava i pravde zajedno sa drugim narodima.

Ukazao je na značaj podrške Crvene armije pod komandom generala Ždanova i sa druge strane Peke Dapčevića koji su, kako je rekao, zajedno oslobađali ulicu po ulicu, zgradu po zgradu, često borbama "prsa u prsa" i ocenio da je bitka simbol savezništva između ruskih i srpskih jedinica ujedinjenih pod zastavom antifašističke borbe.

On je naveo da slavno oslobođenje Beograda treba da bude putokaz za sve generacije i dokaz da borba za slobodu ne poznaje granice.

---------------------------------

AKO STE PROPUSTILI - Državna ceremonija povodom 80 godina od oslobođenja Beograda