23.10.2024.

15:06

Foto: D.K.

Vesti

Roditelj pretio, vređao i gađao flašom direktora! Detalji nasilja u osnovnoj školi u Nišu: Hitno se oglasio kolektiv ove ustanove

- Roditelj predškolskog deteta koje pohađa ovu školu, rezigniran zbog postavljanja kapije i zabrane parkiranja u školskom dvorištu, upao je u kancelariju direktora, vređao ga, psovao i pretio mu, a na kraju ga i gađao flašom vode, pogodivši monitor koji je bio tik ispred direktora, na radnom stolu za kojim je sedeo. Na sreću svih, do povreda nije došlo - rečeno je u saopštenju.

Ovaj incident, koji se dogodio pre samo dva dana, ostavio je iza sebe niz pitanja bez odgovora, a kolektiv škole izuzetno je uznemiren povodom nasilja koje je pretrpeo njihov direktor.

- Šta bi bilo da se ovom čoveku koji je vandalski ušao u školu pod rukom našao neki drugi predmet, a ne flaša vode? Šta da je bio precizniji? Znamo li da li je bio naoružan? Кoliki je bio njegov bes i na šta je bio spreman? Šta bi se desilo da je fizički nasrnuo? Кako bi reagovala deca da su videla da neko nepoznat napada direktora? Sva ova pitanja zamenjuje jedno: šta treba da se dogodi da prestanu ovakva dešavanja?Da li treba čekati da neki roditelj, nezadovoljan ocenom koju je dete dobilo, na sred časa uđe u učionicu i pred decom nasrne na učitelja ili nastavnika? Da ga vređa ili pokuša fizički da se obračuna sa njim dok deca gledaju? A ako je u pitanju učiteljica ili nastavnica? Da li dečaci treba da gledaju kako muška ruka kreće ka ženi - zapitali su u školi "Miroslav Antić".

Prema rečima zaposlenih u toj ustanovi poslednjih godinu i više dana svedoci smo vršnjačkog nasilja. Kad su uzroci u pitanju, podeljena su mišljenja ko je više kriv. Ali jedno je sigurno - roditelji su ti koji su decu izrodili, vaspitavali i kao sedmogodišnjake upisali u školu.

Informer

 

Pričali su im da nije lepo tući se, svađati se, mrzeti, ne biti dobar drug. Stiče se utisak kao da su jedno zaboravili - roditelji su najveći uzori svojoj deci i njihovo ponašanje je model dobrog ponašanja, jer su to mama i tata.

- Imajmo na umu, u nadi da se ništa slično više neće dešavati u našoj školi - deca imitiraju manire roditelja, zato pazimo na ponašanje, misli i dela ukoliko želimo da nam deca izrastu u dobre, pravdoljubive i časne ljude. Juče se ovo dogodilo našem direktoru. Кako da znamo da učitelji, nastavnici i vannastavno osoblje nisu sledeći? Кako da znamo da deca u školi neće biti povređena u nastupu besa razularenih pojedinaca - navodi se u saopštenju školskog kolektiva.

Dodaju da, ukoliko želimo dobro mališanima koji veruju starijima, moramo stati na kraj ovakvim incidentima i zaštititi sve u školi. Zaposlenima u školi mora se vratiti dostojanstvo, ugled i autoritet kako bi nesmetano mogli da zaštite i sebe i decu.

- Saosećajući sa direktorom, koji je prošao kroz verbalno, psihičko i fizičko nasilje i koji se s pravom brine za svoju bezbednost i bezbednost svoje porodice, apelujemo da se zaštite svi radnici škole. Ne zaboravite, prosvetni radnici i deca su u istoj zgradi, u istim učionicama, u istom dvorištu. Napade na njih gledaju deca. I uče - rečeno je u saopštenju kolektiva škole "Miroslav Antić".

Podsetimo, zbog napada koji se dogodio tokom prve školske smene intervenisala je policija, ali i Hitna pomoć i pružila pomoć direktoru zbog uznemirenosti.