23.10.2024.

19:46

Foto: Foto: Shutterstock

Vesti

Stiže jako zahlađenje, ali i sneg! Srbija na udaru Azorskog ciklona: Kreće smrzavanje!

Polako ulazimo u "novembarski mod" i sve hladnije vreme, ističe meteorolog Ristić. 

- Kada je reč o Sibirskom anticiklonu govorimo o vremenu sa puno jugoistočnog vetra, košave, i takvo vreme nam se vraća sutra, ali od sledeće nedelje već slabi i dolazi Azorski, za koji je karakterističan severozapadni vetar, njega nema puno, ali donosi maglu i hladnije vreme - objašnjava meteorolog Ristić.

Nakon relativno toplog i u košavskom području vetrovitog vikenda, sledeće nedelje, sa skretanjem vetra na severozapadni smer ulazimo polako u "novembarski mod" i niže temperature, kaže sagovornik.

- Od utorka 29. oktobra u jutarnjim časovima velika šansa za maglu, ali i nisku oblačnost tokom dana. Najviša temperatura u padu i kretaće se od 12 do 15 stepeni Celzijusovih - navodi Ristić.

Informer

 

Evo kada stiže jače zahlađenje i sneg

Prvo jače zahlađenje u Srbiji, otkriva Ristić, očekuje se krajem novembra kada su moguće i prve pahulje u nižim predelima.

- Prvi sneg pašće krajem novembra, znam da su ljubitelji snega nestrpljivi, ali ne brinite ove zime će ga biti mnogo više - uverava meteorolog.

Ristić napominje i da Srbiju napokon čeka prava zima, ni nalik onima od prethodne dve godine, koje su više priličile, kako kaže, severnoj Italiji.

- Zima će biti normalnija, u celoj zemlji se očekuje više snežnog pokrivača. U severnom delu zemlje trebalo bi da sneg u proseku pada 16-17 dana, a južnije i više - zaključio je sagovornik.

Informer

 

RHMZ objavio sezonsku prognozu

RHMZ je objavio i sezonsku prognozu vremena do aprila 2025. godine u kojoj najavljuje da će novembar biti topliji i prosečno vlažan.