27.10.2024.

08:00

Foto: Foto: Shutterstock

Vesti

Koliko novca je pristojno da se da svešteniku za krsnu slavu? Evo odgovora iz crkve

U narodu se kaže da svako daje koliko i šta ima, a za Informer sveštenik otkriva šta je zapravo pravilno. 

- Svako daje po svojoj savesti. Imajte na umu da sa tim novcem pomažete svojoj crkvi, svešteniku i njegovoj porodici. I njegova deca idu u školu, trebaju im patike, hrana i sve što je potrebno za svako dete. Ali, ako ste u dilemi, postoji onda i druga opcija, da se dogovarate sa svojim sveštenikom - priča nam sveštenik. 

Kada nema cenovnika u većini slučajeva važi pravilo da svaki vernik da onoliko koliko je u mogućnosti, a obaveza sveštenika je da obred izvrši i u slučaju kada vernik nema novca.

Primerad radi, osveštavanje vode za Vaskrs u većini slučajeva se kreće od 500 do 1.000 dinara, dok se za krsnu slavu svešteniku uglavnom daje mnogo više od toga.

U seoskim sredinama su usluge sveštenika nešto više nego u gradskim. Razlog se krije u tome što je manji broj parohijana po jednom svešteniku, pa pojedini čak imaju i fiksne cene.

Tako je u jednom podrudničkom selu osveštavanje vodice 1.500 dinara, opelo za sahranu je 10.000, parastos se kreće od 3.000 do 5.000, dok je krštenje čak 12.000 dinara.

U gradu su te cifre nešto manje, te u zavisnosti od crkve i sveštenika vernici plaćaju od 5.000 dinara pa naviše. Venčanje u crkvi može da košta 11.000 dinara, pri čemu mladenci plaćaju 6.000 a kumovi po 2.500 dinara.