25.10.2024.

07:05

Foto: Foto: Shutterstock, Printscreen/Informer

Vesti

Odluka o fiksnim kamatnim stopama oduševila građane! Evo šta su imali da kažu na odluku predsednika Vučića (VIDEO)

Ekipa Informer televizije izašla je na ulice i na ovu temu porazgovarala sa građanima. Kako se većina izjasnila, zadovoljni su ovom odlukom jer je ona ispravna i najbolja za narod. 

- Nikada nisam podizao kredit, sem kada sam se uselio u stan i kupovao neki nameštaj. Dobro je da se smanjuju krediti, ako banke pristanu na fiksne kamatne stope, biće odlično - kaže nam sugrađanin. 

- Jako bi mi bilo drago da banke ne zarađuju na našim građanima toliko, dajte malo da ovaj narod diše - ističe jeda sugrađanka. 

- Mislim da je to sjajna odluka, mislim da smo previše plaćali i došao je dan da se to sredi! To  je idealno za narod. 

Podsetimo, Vučić je rekao da je cilj da se ograničavanjem efektivne stope pomogne i ljudima koji su uzimali takozvane hipotekarne kredite, kao i stambene kredite svake vrste.

- I kada se vidi da oni to ne mogu da otplaćuju, banke će biti u obavezi da im nude olakšice, ali i kada se završi taj proces i pre nego što se dođe u izvršni postupak naplate i oduzimanja imovine, onom ko je dužan mora da se ostavi rok od nekoliko meseci, da taj čovek sam može da proda tu imovinu i da izmiri te obaveze, a ne da se navrat-nanos prodaje po najnižoj ceni, pa da se ljudi na taj način uništavaju - rekao je predsednik.

Najavio je još jednu novinu u 2025. godini kada je reč o maksimalnim kamatnim stopama.

- U razgovoru sa guvernerkom Jorgovankom Tabaković razmatrali smo mogućnosti da u tom predlogu zakona maksimalna kamatna stopa bude pet odsto, kada je reč o stambenim kreditima. Nakon te 2025. godine ne može da bude veća od prosečne ponderisane stope, koja trenutno iznosi 5,44, a sada neće moći da bude veća od pet odsto i to računajući i one koji imaju kredite sa promenljivim stopama - najavio je predsednik

Vučić je dodao da će zato banke morati da rade sa fiksnim stopama, za šta će da dobiju posebne podsticaje države.