26.10.2024.

08:28

Foto: Profimedia/Društvene mreže

Vesti

Ulica u Novom Sadu čuva tajnu svetske istorije! Porodični dom Mileve Marić pokrenuo pravu buru - Ovu priču ne znaju mnogi

S tim da je Mileva rodom iz Titela, Ajnštajn i ona posedovali su određenu imovinu i u okolini ovog grada, kao i u Novom Sadu. Miloš Marić, Milevin otac i bivši oficir Šajkaškog bataljona, sagradio je porodičnu kuću u Kisačkoj ulici kada je otišao u penziju, a baš ta kuća dovela je do spora između Grada Novog Sada i sinova Mileve i Ajnštajna.

Albert i Mileva prvi put su u ovoj kući boravili 1907. godine, a brojna dokumenta svedoče da su Novi Sad posetili još nekoliko puta do razvoda.

Informer

 

Albert Ajnštajn je 1913. godine, posetio Novi Sad u društvu supruge Mileve, ne bi li upravo u Nikolajevskoj crkvi krstio svoju dvojicu sinova Alberta Drugog i Edvarda.

Nakon Milevine smrti, njeni sinovi su preko Američke ambasade, potraživali veći deo kuće, koji im je zakonom o nacionalizaciji oduzet.

Opština Novi Sad 1960. godine odlučivala je o zahtevu koji su podneli naslednici para genija u kojem su tražili da se izuzmu od nacionalizacije delovi kuće njihovog dede u Kisačkoj ulici.

Međutim, ovaj zahtev je odbijen.

- Odbija se zahtev Ajnštajn Alberta da mu se pored izuzetih stanova ostavi još jedan jednosobni stan - navodi se u rešenju da se izuzmu od nacionalizacije delovi kuće njihovog dede u Kisačkoj ulici.

Godinama kasnije, Albertovi i Milevini unuci odrekli su se naslednog prava, pod uslovom da Grad sačuva kuću kao spomenik koji će govoriti o večnoj vezi njihovih predaka sa Novim Sadom.

Krajem 2019. godine, fasada kuće je obnovljena, uz nagoveštaj da će deo kuće u budućnosti biti pretvoren u muzej.