29.02.2020.

21:10

Foto:

Vesti

PISMA IZ MAGLE! Nova kolumna Milana Dobromirovića - KURTI - PION U "RATU" EU I SAD

I zato neće da ukine kriminalne takse od 100 odsto na uvoz robe sa juga centralne Srbije i iz Bosne i Hercegovine. I zato Kurti, jači od svih, najavljuje `delimično i postepeno` ukidanje nelegalnih carina i to još uslovljava zahtevom da Srbija prekine kampanju za povlačenje nezavisnosti lažne države, koja inače i najviše boli Prištinu jer trenutno manje od 100 država sveta priznaje tamošnju `vlast`.

I mi sada treba da poverujemo u sve ovo. Bogami, priča prevazilazi i neke od najfantastičnijih bajki koje sam čuo. Pre će biti da Kurti radi tačno ono što mu neko kaže. Igra onako kako neko vuče konce. Pion. Lutka. To je Kurti. A ko vuče konce? Izvesno neko iz Evropske unije.

Kada Ričard Grenel, specijalni izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa i aktuelni šef svih američkih bezbednosnih službi, kaže (zapreti!) da zvanični Vašington ne pristaje na nekakve polumere Aljbina Kurtija, već da `premijer` mora bezuslovno da ukine takse, jasno je da Amerikanci hoće nastavak dijaloga. I to po svaku cenu, pa makar rušili nedavno izabranog šefa privremenih prištinskih institucija i lidera `Samoopredeljenja` sa funkcije. Sa druge strane, Evropska unija je pozdravila `prvi korak` koji je načinila Priština. Dakle, posle toga bi trebalo da usledi i `prvi korak` Beograda, odnosno stopiranje kampanje za povlačenje priznanja lažne države!? To je plan.

Brisel, odnosno deo briselske administracije koji je priznao samoproklamovanu i nelegalno proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, ima samo jedno na umu. Kako naterati Beograd da popusti i prekine kampanju čiji su rezulttati vidljivi gotovo svakih nekoliko meseci, kada neka država, članica Ujedinjenih nacija, povuče ili zamrzne priznanje lažne države. Zato briselski zvaničnici i nisu mnogo insistirali da Kurti ukine takse. Zato je Šiptar prolazio sa slabašnim udarcima po ruci. Uostalom, zato je Žozep Borel, aktuelni šef evropske diplomatije, prošao kroz `iglene uši` jer je Španac, a Španija ne priznaje `Kosovo`. Isto tako, Miroslav Lajčak nikako da bude imenovan na fukciju specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine samo zato što je iz Slovačke, koja takođe ne priznaje `Kosovo`.

A zašto, uostalom, Evropska unija hoće da imenuje specijalnog izaslanika? Zar ta ista Evropska unija ne posreduje dijalogu već godinama? Zar nije pod tim istim posrednikom potpisan Briselski sporazum, koji je već šest i kusur godina mrtvo slovo na papiru? Nije li Brisel od 21. novembra 2018. godine, kada su takse od 100 odsto uvedene, imao beskonačno mnogo prilika da utiče? I ništa nije uradio.

Isti taj Brisel sada je u strahu da ne izgubi `ekskluzivitet` u odnosu na `Kosovo`. Plaši se da će mu `slavu` odneti Donald Tramp, koji će umesto evropskog `peckanja` izvući američku `tešku artiljeriju` i omogućiti rešenje spora Srba i Albanaca. Paniči i zbog toga što tada neće moći da nas večito ucenjuje mogućim ulaskom u punopravno članstvo Evropske unije. I otuda sve ovo. I specijalni izlasnik EU. I Kurtijevo `delimično` ukidanje taksa. I zahtev da prekinemo borbu za svoju južnu pokrajinu. Da priznamo nezavisno Kosovo i Metohiju. Jasno i kratko. Nemački recept, nema šta.

Izađite iz magle.

Tagovi: