05.04.2020.

21:00

Foto:

Vesti

DOSTA ZLOČINA! Najnovija kolumna Dragana J. Vučićevića - RAT KOJI MENJA SVE

 

Ništa više, definitivno, neće biti isto. Ni Evropska unija, ni NATO pakt, ni Amerika, ni Rusija, ni Kina. Naravno, ni Srbija. Svaki rat neminovno dovodi do preraspodele društvene moći. Tako će, nema nikakve sumnje, i ovaj aktuelni rat. Svetski rat protiv nevidljivog neprijatelja.

U suštini, sve vam se to svodi na prirodnu selekciju, na borbu za opstanak. Pobediće jači, izgubiće slabiji. Neki veliki će ostati veliki i poješće mnoge male. Ali, neki veliki će postati mali i biće pojedeni. Da prevedem, Evropska unija nikada više neće biti ono što je bila. Briselski mastodont nema više ama baš nikakve šanse da na karti sveta preživi kao ozbiljna geopolitička činjenica.

EU će, naravno, i dalje postojati na papiru, bar neko vreme. Evrounijatske birokrate i dalje će primati masne plate, izdavaće nekakva zvečeća saopštenja, organizovaće sastanke, forume, skupštine, glumataće da su mnogo važni i bitni. Ali, svi već sada znaju da od te i takve Unije nema više ništa. Pandemija korone pokazala je, naime, da EU ne služi ama baš ničemu drugom osim tovljenju već debelo podgojenih činovničkih guzica.

Na drugoj strani, nema više nikakve sumnje da će iz ove krize kao najveći globalni pobednik izaći Kina. Ta država pokazala je da je definitivno najozbiljnija na svetu i to više niko ozbiljan i ne pokušava da ospori. Na primeru Sijeve Kine, ali i Putinove Rusije, jasno se vidi koliko je u ovakvim, kriznim momentima jako važno imati čvrsto državno rukovodstvo sposobno i spremno da u najkraćem mogućem roku donese teške, pa i najteže odluke. Taman koliko se na primeru SAD jasno vidi koliko je pogubno igrati se politike i kvazidemokratije u uslovima kada državi i naciji preti smrtonosni virus.

Sve to jeste tako, ali šta sve to govori nama Srbima?

Pa, razmislite malo i samo će vam se kasti. Zamislite samo, molim vas, da su danas i ovde na vlasti Dragan Đilas, Boško Obradović i Vuk Jeremić! Čik pokušajte da vizuelizujete epidemiju korone u Srbiji, a da istom tom Srbijom vlada, na primer, onaj Sergej Trifunović!

I onda opet dobro razmislite o Vučiću. Možete ga voleti, možete ga mrzeti, ali ne možete mu osporiti da je baš on svojom hrabrom i odlučnom politikom u Srbiji ovog proleća spasao na hiljade života.

A vi? Kako ste?