21.11.2020.

16:19

Foto:

Vesti

DOSTA ZLOČINA! Najnovija kolumna Dragana J. Vučićevića - PATRIJARH!

Ma koliko banalno to zvučalo, istina je. Patrijarh Irinej, Bog da mu dušu prosti, bio je pre svega i iznad svega dobar čovek. On je svojim životom i svojim ličnim primerom svedočio najveću istinu - da je Bog ljubav. Voleo je svakoga, pa i one koji to nikako nisu zasluživali. Praštao je svima, pa i onima koji su o njemu govorili najgore laži i najcrnje klevete. Za svakoga od nas grešnika imao je blagu reč i onaj divni, hristoljubivi osmeh, koji je sa sobom u veliki svet poneo iz rodnog mu sela Vidova kod Čačka.

Bogu se na službu zavetovao u vreme najcrnjeg komunizma, onda kada to nije bilo nimalo popularno, niti društveno prihvatljivo, ćutke je trpeo maltretiranja i šikaniranja šiptarskih esktremista dok se školovao i službovao na Kosovu i Metohiji, ali nikada o tome,

Ma koliko banalno to zvučalo, istina je. Patrijarh Irinej, Bog da mu dušu prosti, bio je pre svega i iznad svega dobar čovek, čovek koji je svojim životom i svojim primerom svedočio najveću istinu - da je Bog ljubav

o svojoj žrtvi, nije pričao. Irinej zapravo nikada i nije mislio na sebe, na svoje lično dobro, uvek i jedino na druge - one nemoćne, one ugrožene, one od svih drugih zaboravljene - njegova ljubav prema Srpskoj crkvi i srpskom narodu, prema svetom, na krstu raspetom Kosmetu bila je neizreciva, neuporediva sa bilo čim i sa bilo kim. I to vam može posvedočiti svako ko je sa njim bar jednom razgovarao.

Za njegovog vakta, Srpska pravoslavna crkva je u svakom smislu napredovala. Ali sve i da ništa nije učinio, a učinio je mnogo, sve i da je samo posle punih 115 godina završio Hram Svetoga Save na Vračaru, zaslužio je da mu mi Srbi budemo večno zahvalni. Jer kao što je veliki i, nažalost, u narodu boljševičkom propagandom oklevetani patrijarh German svojom upornošću i silnom verom naterao bezbožničku, titoističku vlast da dozvoli nastavak gradnje Hrama, tako je i blaženopočivši Irinej svojom iskrenom, istinski hrišćanskom verom i fanatičnom posvećenošću uspeo da za poslednje četiri godine uradi maltene više nego što je urađeno pre toga za pun vek.

Patrijarh Irinej nije, nažalost, dočekao svečano otvaranje Hrama Svetog Save, a to mu je bila najveća želja. Znam, ipak, i svi mi znamo, biće on sa nama uvek i zauvek, u svakoj molitvi koju uznesemo u tom zavetnom hramu svih Srba i sve Srbije.
Rekoh vam već, tek ćemo mi shvatiti koga smo imali. Neka mu je večna slava i hvala.