21.11.2020.

16:43

Foto:

Vesti

PISMA IZ MAGLE! Pročitajte novu kolumnu Milana Dobromirovića - Ko čuva demokratiju u Americi?

Elem, ništa od ovog što sam nabrojao nije važno, jer ‘odbrana demokratije’ u Belorusiji i dalje traje. Njan stožer, srce, duša i telo je Evropska unija. Brisel i dalje, gotovo četiri meseca posle izbora, uporno uvodi sankcije zvaničnom Minsku, Aleksandru Lukašenku, njegovoj porodici, bliskim saradnicima, beloruskim zvaničnicima… Čak indirektno preti i drugima, pa i našoj državi, da ih moraju bespogovorno, vojnički i u stavu mirno, sa sve salutiranjem, pratiti u `svetom ratu` za demokratiju.

E sad, da li je taj isti Brisel, vitez u sjajnom oklopu koji je spreman da umre za demokratiju, ponudio svoj mač i u borbi za predsedničku fotelju u Sjedinjenim Američkim Državama? Neće biti. Pre će biti da je odmah seo za okrugli sto sa ‘izazivačem’ Džoom Bajdenom. A zašto? Zar još aktuelni američki lider Donald Tramp nije ustvrdio da je pokraden? Zar nije, za razliku od beloruske opozicije predvođene Svetlanom Tihanovskom, pružio i neke dokaze? Zar se nisu oglasili i neki uzbunjivači u Americi i potvrdili Trampove optužbe? Zar nisu progovorile sudije? I advokati? Zar Tramp nije spreman na to da se ponovo broje glasovi? Nije li raspoložen čak i da plati silne milione dolara za to? Zašto onda Evropska unija, ta samozvana i samoprozvana moralna vertikala demokratije i demokratskih vrednosti i principa, u ovom slučaju okreće glavu samo na jednu stranu? Bajdenovu.

Možda se razlog krije baš u tome što su Donald Tramp i Džozef Bajden kandidati za predsednika Sjedinjenih Američkih Država. I što Briselu verovatno Bajden više politički prija. Кonačno, razlog može biti i to što svaki umišljeni evropski `čuvar demokratije` u toj borbi vuče uši samo onima koje smatra manjima od sebe.

Mislite o tome. Izađite iz magle.