04.04.2021.

18:00

Foto:

Vesti

DOSTA ZLOČINA! Najnovija kolumna Dragana J. Vučićevića - "Porodica"!

I, da se mi, ljudi moji, odmah na početku razumemo - ovo što pišem nema nikakve veze sa stranačkim, političkim ili bilo kakvim drugim opredeljenjem. Nije za sud o "Porodici" bitno šta bilo ko od nas pojedinačno misli o politici Slobodana Miloševića ili Zorana Đinđića, nije važno ni ko je na čijoj strani bio ili danas jeste. Naprosto, ne radi se ovde o politici, o bilo kojoj partiji. Već o Srbiji. A neću nimalo preterati ako kažem da je Srbija u "Porodici" prikazana kao zemlja kretena čiji su lideri idioti!


Jerbo, taman kako su Miloševića prikazali kao krpenu lutku kojom manipuliše "luda Mira" (!?!), tako su i Đinđića naslikali kao neurotičnog čupavca iz kutije koji ne zna gde je levo, dok je Koštunica predstavljen kao retard koji teško da je u stanju da sastavi dve suvisle prosto proširene rečenice!?! I? Šta se tim karikaturalnim podilaženjem predrasudama htelo postići?! Kome je to, kako i zašto bilo u interesu da izvrgne ruglu sve srpske lidere, a samim tim i čitavu državu Srbiju?!


Ili, da probam da objasnim ovako - da li iko može i da zamisli da Hrvati snime sličnu seriju o Tuđmanu ili da Bošnjaci u Sarajevu naprave ovakav hejterski TV uradak o porodici Izetbegović?! Nigde ovo, složićemo se, nije moguće. Nigde osim, nažalost, u Srbiji. Nigde nije moguće da "filmska elita" jednog naroda na tako karikaturalan i strašan način ismeje i unizi svoju rođenu državu.


I baš tu nekako dolazimo do suštine. Jer, nisu ovde ključni problem Boris Isaković, Mira Karanović, Milan Marić i ostali glumci, nisu problem ni scenaristi, ni producenti, svi oni koji iz vizure drugosrbijanskog autošovinizma nikako i nisu mogli drugačije sve to da smisle i snime, problem smo mi. Svi mi, kao društvo. Problem jeste činjenica da je taj i takav scenario dobio milionsku finansijsku podršku državnih firmi i logistiku državne televizije a da baš nikome u tom lancu, nikome od više desetina, možda i stotina ljudi, ama baš ništa zasmetalo nije!?!


Konačno, najveći problem, nažalost, jeste to što će naša deca, generacije onih koji mnogo više gledaju nego što čitaju, istoriju učiti iz ove lažne, u suštini antisrpske TV serije. Tu štetu, bojim se, nikada više nećemo moći da popravimo.