10.09.2021.

16:46

Foto:

Vesti

Tviter izveštaj tviter novinara! Najnovija kolumna Ivana Radovanovića koju morate da pročitate!

Zato što niko od novinara, urednika, udruženja, nije, posle svega, našao za shodno da primeti da je novinar N1 učinio jedan od najvećih novinarskih grehova:

Išao je na kzš da bi sam u njoj učestvovao, da bi on bio važniji od onog ko je drži, pa i samog svog posla koji se zove informisanje o onome šta se dogodilo, a ne o sebi i svojim stavovima.

I niko da kaže da je dotični, ako mu se kzš činila nevažnom, mogao da ode sa nje, mogao je i da ne
izvesti, mogao je da u izveštaju kaže da ništa novo nije rečeno (ako se to zaista desilo), ali nikako nije mogao da uzme reč na njoj i krene da priča o tome šta on sam misli o konferenciji i o razlozima za njeno sazivanje, a samim tim i o onome ko je drži.

I niko da primeti da se gomila samoproglašenih novinarskih mesija apsolutno odmetnula od profesije, sve vičući kako su nezavisni, da gaze sve principe i standarde, i da uništavaju i poslednje tragove onoga što je nekada novinarstvo bilo. A principi istandardi su važni jer oni omogućavaju ono osnovno u medijskom poslu, a to je poštovanje sopstvene publike.

Oni su tu da bi te držali u okvirima u kojima ti publici, zato što je poštuješ, govoriš činjenice, tačno ono što se desilo, a ne pokušavaš da joj kažeš šta da misli, jer se
podrazumeva i da tvoja publika nije maloumna, i da ti nisi ni pametniji ni bolji od nje.

Upravo suprotno je uradio "heroj" sa N1, ponašajući se na isti način kao srpska opozicija, to jest vređajući sve one koji su taj dan gledali Vučića da bi čuli šta on ima da kaže, a ne neko sa N1. I taj neko je onda odlučio da je to njegovo ipak važnije, da smo svi mi idioti koji ne shvataj da je kzš nepotrebna, i da je mnogo bolje da slušamo njega nego onog ko je kzš sazvao.

I bolelo ga je uvo, da uradi svoj posao i pita, na primer Vučića, da li očekuje da će Merkolova još jednom da pokuša da ga ubedi da prizna Kosovo, ili da traži od njega podršku za Visokog predstavnika u Bosni, ili će možda nemačka kancelarka da ga pita o stavu prema "srpskom svetu"...

Sve to njemu, i onima koji su ga poslali, nije uopšte izgledalo važno, baš kao ni to što Vučić treba da se vidi sa Erdoganom, pa da ga eventualno pitaju da li će tom prilikom sa turskim predsednikom pričati o izbeglicama, ili o Dodikovom pozivu da Srbija i Turska učestvuju u razrešavanju bosanskog čvora.

Da ne pričamo o sijasetu pitanja o Crnoj Gori, o vakcinisanju, na kraju i o ekološkom ustanku, opozicionim zahtevima, i svemu onome što njegove protivnike bar interesuje.

Jok, nego je junoša sa N1, odlučio da on bude tema. A posle tu "temu" njegovi iskoristili da bi oni bili tema, i da bi pokazali kako im je položaj težak, i Vučić ih, eto, napada.

Jadni, stvarno. Ali mnogo jadnija profesija koja nije u stanju da jurodivima, onima sa napoleonovim medijskim komplekosm, objasni da ako hoće da se bave politikom, odu u politiku, a ako hoće da se bave vestima, prosto vesti traže i prenose.

I da novinari nisu ni revizori, ni bilo kakva vlast, i da je lažna vest da su nekakav stub demokratrije, pošto "sloboda reči", koja jeste jedan od tih stubova, nije isto što i novinarstvo, i da im nije posao da izigravaju kontrolore, ili nekoga hvataju, ili oni određuju šta je od javnog interesa,a šta ne.

Pošto je jedini javni interes - informacija, tačna vest. A ne da ti, poludeli, budeš vest.
Zato što ljude, kao vest, vređaš. I praviš se većim od njih i od svog posla. No, nema više nikoga da takvima kaže ko su i šta rade. I nema udruženja koje bi, posle ovakvih izliva samopromocije, uradila isto što je uradio tviter, samo bez ikakvog licemerja, i uz takve izveštaje, takve novinare, dodalo pravednu etiketu:

Tviter novinar,

Tviter izveštaj.

Pa da znam sa kakvim ludacima imam posla.