27.03.2022.

19:59

Foto: Informer

Vesti

DOSTA ZLOČINA! Najnovija kolumna Dragana J. Vučićevića - NOVO DOBA

Preterujem? Te obične, svakodnevne stvari ipak nisu politika i nemaju nikakve veze sa njom? Razmislite, molim vas, još jednom. Ili, još i bolje, pitajte ljude u Ukrajini i Rusiji, ali i one u Nemačkoj, Holandiji, Austriji, Italiji, Grčkoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Albaniji...

Da li je i njima danas normalno ono što je nama tako uobičajeno, tako svakodnevno i potpuno podrazumevajuće, jelte? Da li su i njima svi rafovi u svim radnjama i dalje puni, da li imaju dovoljno hleba, ulja, brašna, mesa, mleka, šećera i po kojim cenama? Je l' i oni plaćaju gorivo oko 1,6 evra po litru ili su na njihovim pumpama cene uveliko više od 2,5 evra, a negde i puna tri evra?!

I pitajte ih, molim vas, koliko oni, naše evropske komšije, plaćaju struju i gas, proverite da li je tačno, a tačno jeste, da su u Grčkoj danas računi za struju veći za čak 500% nego prošle godine, da je u Austriji skoro 20% domaćinstava, zbog nestašice gasa, ostalo bez grejanja, da čak 30% Nemaca ne vozi više kola jer ne mogu da plate benzin...

Elem, sve je danas drukčije i baš ništa više nije isto. Zaboravite, na duže vreme - a možda i zauvek - ono šta je i kako je bilo pre mesec dana, pre početka rata na Istoku. Sva pravila, svi ekonomski i politički zakoni koji su do 24. februara važili danas ili ne važe ili važe samo na papiru. Došlo je novo doba.

I nebitno je da li je to novo doba bolje ili lošije, naprosto, tako je. U tom novom dobu, koje ovih dana pred našim očima nastaje, vrhovni zakon biće zakon jačeg, a osnovno pravilo biće pravilo 'u se i u svoje kljuse'. Sve one silne zakletve o solidarnosti, međunarodnoj saradnji, svi oni zvečeći moralni principi, sva savezništva i 'vekovna prijateljstva', sve to pada u vodu, jer ovo danas i ovde, nažalost, jeste čista borba za opstanak.

U tom i takvom svetu, u toj i takvoj situaciji mi Srbi možemo i moramo da gledamo samo svoja posla, da sačuvamo državu i narod, da kroz ovaj opšti svetski sukob prođemo sa što manje državnih i nacionalnih žrtava, da sačuvamo sve što se sačuvati može.

Na kraju, kako god da obrnete i okrenete, videćete da najviše zavisi od nas samih. Od naše mudrosti i pameti, od naše strateške i zapravo jedine moguće nacionalne odluke da ne vodimo tuđe ratove, da naši sinovi ne ginu za bilo čije interese, da nam uvek na prvom mestu budu naša Srbija i naš narod.

Najvažniju odluku, odluku od koje će zavisiti sve naredne sudbonosne odluke, donećemo na izborima, za sedam dana, u nedelju, 3. aprila. Razumemo se.