19.10.2022.

07:25

Foto: Informer

Vesti

DOSTA ZLOČINA! Najnovija kolumna Dragana J. Vučićevića - ŠTA ĆEMO MI SRBI U TREĆEM SVETSKOM RATU

 

E sad, osim ako neko od moćnika u Vašingtonu ili Moskvi nije odlučio da počini samoubistvo nuklearnom bombom, a biće da nije, ovom svetu je potrebna "obostrana pobeda". Pobeda koju će istovremeno da objave i Putin i Bajden i Šojgu i Stoltenberg, pobeda posle koje više ništa neće biti isto kao pre 24. februara, ali posle koje bi moralo da bude bolje nego što je danas. Razume se, do tog trenutka, do te "obostrane pobede" koja će dovesti i do nove dugoročne raspodele geopolitičke moći u svetu, proteći će još mnogo vremena. Jer za taj "ratni kompromis" potrebno je, nužno je da i jedni i drugi, i ovi na Zapadu i oni na Istoku, dođu do pozicije u kojoj im se mir više isplati od rata. A put do te pozicije vodi, nažalost, preko još hiljada i hiljada mrtvih, sa svih strana.

U tom i takvom svetu Srbija mora, kako zna i ume, samu sebe da sačuva da ne postane ničiji plen i ničija kolateralna šteta. Mi svi moramo da razumemo koliko je teška situacija u kojoj se naša država nalazi i da se okupimo oko nje. Nije ovo vreme za bilo kakvu stranačku ili sitnosopstveničku politiku - sve razlike, sve sukobe, sve lične interese treba ostaviti po strani.

Svako od nas treba da učini sve što može da preživimo rat, da sačuvamo ono što se još sačuvati može za našu decu i naše unuke. Ovo je, moramo to da razumemo - rat! Treći svetski rat. Zvanično još neobjavljen, zvanično još ograničen na samo jednu teritoriju, ali ovo što živimo jeste upravo to - svetski rat. Ko još ne veruje, ko ne razume, razumeće i shvatiće ove zime. Iskreno se samo nadam, Boga molim, da mi Srbi - ni svojom voljom, ni tuđim nasiljem - nećemo biti dovedeni u situaciju da opet ginemo za bilo čije interese, da ponovo vodimo tuđe ratove.

Istina, ne pitamo se za to samo mi, mnogo toga zavisi i od volje moćnika, sa svih strana sveta, ali ako budemo dovoljno pametni, složni, pa ako hoćete i lukavi, uspećemo da sačuvamo najviše što bude moglo da se sačuva. Što reče veliki Baja: Spasa nam nema, propasti nećemo.