06.11.2022.

17:00

Foto: Informer

Vesti

DOSTA ZLOČINA! Najnovija kolumna Dragana J. Vučićevića - NAJTEŽE ODLUKE

 

Da vidimo, dakle, šta nas košta ako je odluka 'da', a šta ako je 'ne'. Da pažljivo proračunamo kakve nas opasnosti čekaju ako na putu skrenemo desno, a na kakve ćemo sve 'rupe' naleteti ako na raskrsnici skrenemo levo; treba li dodati gas, usporiti ili, možda, povući ručnu...

Razumete me, o Srbiji, o svima nama, o našoj kolektivnoj sudbini govorim. O Kosovu, Rusiji, ratu u Ukrajini, o strašnim i svakoga dana sve strašnijim pritiscima SAD i EU (čitajte: Nemačke), ali i o onim nejavnim, ali sve učestalijim pritiscima i nerealnim očekivanjima koja nam se isporučuju sa Istoka. Naša zemlja je, braćo i sestre, u pitanju, budućnost svih nas, životi naše dece, naših rođenih i još nerođenih unuka.

Ova država je mnogo puta u istoriji bila suočavana sa najtežim sudbonosnim odlukama i naš narod, verovatno bolje nego ijedan drugi u Evropi, zna koliko strašne mogu da budu posledice pogrešnih, ali i onih ispravnih, jedinih mogućih odluka donetih u iznudici, u geopolitičkom moranju. I baš zato, ako je to ikako moguće, danas moramo da budemo pametniji, mudriji od naših predaka. Da na svaki mogući način pokušamo da izbegnemo najgore i da, dokle god je to moguće, donosimo najbolje moguće ili najmanje loše odluke.

A upravo nam ovih dana ističe vreme dobrih i dolazi vreme tih, napred narečenih, 'najmanje loših odluka'. Kakve god te odluke bile, koji god naredni potez predsednik Vučić bude morao da povuče - ja to sasvim sigurno znam, a molim vas da mi poverujete - te odluke i ti potezi biće najbolji mogući u zadatim okolnostima. Poslednje što nama danas i ovde treba jeste da vodimo tuđe ratove i da ginemo za bilo čiji tuđi račun. I to nećemo činiti, budite sigurni.

Ali isto tako nećemo i nijedne sekunde ne smemo da kalkulišemo i oklevamo ukoliko životi Srba, na Kosovu ili bilo gde drugde, budu bili ugroženi. Svi veliki geopolitički planeri, svi amerikanski i evrounijatski moćnici ne bi nikako smeli da računaju sa 'slabom Srbijom', koja neće smeti da reaguje na otvoreni napad, koja će ćutke gledati dok neko progoni i ubija njen narod. To se, gospodo, neće desiti, nikada i nigde više! Ovo više nije ona jugoslovenska, dosistička, Koštuničina, Tadićeva Srbija, čija se moć završavala na jalovim saopštenjima. Srbija je danas politički, ekonomski i vojno ozbiljna država, koja zna, može i sme. Mi nismo za rat, mi ga nikako ne želimo, ali ako nam taj rat bude nametnut, nećemo imati izbora. Pobedićemo.

Što bi rekao slavni srpski vojvoda Živojin Mišić: Život je večita borba. Ko sme, taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.