07.12.2022.

13:55

Foto: nebojša bakarec

Vesti

Nebojša Bakarec: Nasilje opozicije u Skupštini Srbije!

 

SNS je na poslednjim parlamentarnim izborima 2022. osvojila preko 1,6 miliona glasova, tj. 43%, a predsednik Vučić na predsedničkim izborima 2,2 miliona glasova, gotovo 60 odsto. Cela parlamentarna opozicija, koju čini 17 stranaka, osvojila je samo 32,8%. Vlast čini 168 poslanika. Opozicija u Skupštini Srbije broji samo 82 poslanika, od 250. Na početku mandata, 1.8.2022., pre 4 meseca, opoziciju je činilo 89 poslanika. Opoziciju je za sada je napustilo 7 poslanika - četvoro iz POKS (Žika Gojković, Biljana Dragić, Vesna Petković Savović i Miloš Parandilović), dvoje iz Zavetnika (Dragan Stojanović, Dušan Stojiljković) i jedan iz DSHV (Mirko Ostrogonac). DSHV je deo Vlade Srbije i ima jednog ministra. Jedan poslanik (Aleksandar Jerković) je pre neki dan izbačen iz poslaničkog kluba „NADA“. Ta 82 poslanika opozicije su raspoređena u čak 17 činilaca ili stranaka (SSP, PSG, Preokret, Sloga, ZZS, Ekološki ustanak, Ne davimo Beograd, Za moj grad, Koalicija Albanaca doline, DSHV, Zajedno za Vojvodinu, SDA Sandžaka, NS, DSS, POKS, Zavetnici, Dveri). Prosečno svaka od 17 stranaka opozicije ima 4,8 poslanika. Skupštinska opozicija je osvojila 32,8% glasova. Prosečno svaka od 17 stranaka opozicije je „teška“, tj. ima rejting, manji od 2% – tačno 1,9%. Tih 17 stranaka opozicije, i 82 poslanika opozicije su grupisana u čak 9 poslaničkih klubova. Da se ovih 17 opozicionih stranaka, usudi da samostalno izađe na izbore, cenzus od 3 odsto bi prešle samo dve, tri stranke – SSP, Zavetnici i DSS. Čak 14 stranaka opozicije koje su sada u Skupštini, ne bi osvojilo mandate.

Za ovih nekoliko meseci od izbora, opozicija je u Narodnoj skupštini Srbije, izazvala niz skandala, uglavnom povezanih sa nasiljem.

Poslanik opozicione, Jeremićeve Narodne stranke, Borislav Novaković, više puta osuđivano lice, čiji je sin u pijanom stanju, razbio prostorije SNS u Novom Sadu, je 15.10.2022., usred sednice Skupštine, bez povoda, pokušao da se fizički obračuna sa predsednikom poslaničkog kluba SNS, gospodinom Milenkom Jovanovim.

Poslanik opozicione, Jeremićeve Narodne stranke, Stefan Jovanović je, 7.11.2022., usred zasedanja Skupštine, psovao majku predsedniku  poslaničkog kluba SNS, gospodinu Milenku Jovanovu. Posle toga je, bez povoda, pohitao da se fizički obračuna sa Jovanovim, i više puta je ponovio uvredljivu i seksističku psovku, citiram Stefana Jovanovića: „Je***u ti mater“? Ukupno četiri puta.

Poslanica opozicije (DS), Dragana Rakić, je imala histerični napad 8.11.2022., usred sednice Skupštine, tokom pomirljivog govora poslanice SNS, gospođice Ane Beloice. Tom prilikom gđa Rakić je iznenada ustala, urlala nesuvislosti, tri četiri minuta, što kažu, bela pena je uhvatila. Zbog toga je od predsednika Skupštine Srbije, gospodina Vladimira Orlića, dobila tri opomene i meru oduzimanja reči na tom zasedanju. Dragana Rakić, potpredsednica DS, i diplomirani filolog, je posle histeričnog napada, bez razloga prišla gospodinu Milenku Jovanovu, šefu poslanika SNS, udarila ga pesnicom u rame, u želji da isprovocira reakciju, u čemu nije uspela. Zamislite scenu, u kojoj neki poslanik SNS prilazi nekom šefu poslaničkog kluba opozicije, i udara ga pesnicom u rame. Taj šef opozicionog kluba bi odmah pao na pod, glumeći da su zadobio tešku telesnu povredu, reagovale bi EU, UN, OEBS. Poslanik SNS bi verovatno završio u zatvoru. A kad potpredsednica i poslanica DS, priđe predsedniku poslaničkog kluba SNS, i udari ga pesnicom u rame- nikom ništa. To niko nije ni registrovao. Strašni dvostruki aršini.

Opoziciona stranka „Zavetnici“ je 10.11.2022. počinila strašno pravno nasilje u Skupštini Srbije. Oni su izvršili zloupotrebu elektronskog sistema za glasanje, i poslaničkih kartica, tako što je poslanica opozicionih „Zavetnika“ Sanja Marić, tri puta zloupotrebila karticu svog kolege poslanika „Zavetnika“, Dragana Nikolića (advokat), koji je priznao da ju je on ovlastio da to uradi. Zbog toga je poslanica Sanja Marić, ostala bez mandata.

Trojica poslanika opozicione stranke „Dveri“, Boško Obradović, Borko Puškić i Ivan Kostić, su 4.12.2022. izazvali skandal u Skupštini, najgrublje vređajući premijerku Anu Brnabić, kada su širili etničku i nacionalnu mržnju, i diskriminaciju po osnovu polnog opredeljenja. Da podsetim, poslanici Dveri su uputili sledeće uvrede Ani Brnabić: „Ti si ustaškog porekla, tvoji preci su ustaše“ i „Ti si Hrvatica, ustaškog porekla, ti nisi Srpkinja“ i : „Ti si sramota za srpski rod, ustaška ku..a, vrati se u svoju ustašku zemlju, tvoj ustaški rod, mi smo Srbi a ti si ustaški izrod, ti nisi žena, nemoj da nas zaje..vaš“. O tome je 5.12.2022. u Skupštini svedočila i gospođa Snežana Paunović iz SPS, potpredsednica Skupštine Republike Srbije. Ona je u direktnom prenosu, iznela potresno svedočenje o mržnji poslanika Dveri, i o tome koje uvrede su juče izgovorili, dok je ona predsedavala Skupštinom. Potpredsednica Skupštine Republike Srbije, je jasno, i potresno, citirala samo jednu od uvreda Ani Brnabić koju su izgovorili poslanici Dveri: „Ti si ustaška lezbejka“! Potom je gospođa Paunović iznela uvrede koje su upućene njoj lično od strane pripadnika Dveri, povodom snimka koje su Dveri postavile na svoj stranački sajt, u kome satanizuju i nju. Gospođa Paunović je navela samo dve uvrede, od mnoštva koje su joj upućene od strane Dveri: „Vučkova kučka“, „podržavaš tu ustašicu“.

Poslanik opozicione, Jeremićeve Narodne stranke, Borislav Novaković, više puta osuđivano lice, je 5.12.2022., usred sednice Skupštine, bez povoda, predsednika poslaničkog kluba SNS, gospodina Milenka Jovanova, nazvao tri puta đubretom.  Novaković je vikao: „Ti si jedno đubre“!

Poslanici opozicione stranke DS, Zoran Lutovac (predsednik DS) i Dragana Rakić (potpredsednica DS) su 6.12.2022. u zgradi Skupštine Srbije, posle sednice, pretili smrću i šamaranjem, poslanicima SNS, i predsedniku poslaničkog kluba SNS, gospodinu Milenku Jovanovu. Dragana Rakić je preteći rekla: „Jurićemo vas po ulicama“. Zoran Lutovac je pretio g. Jovanovu: „Zavaliću ti šamarčinu“.

Većina poslanika opozicije (SSP, NS, DS, PSG, Zajedno, Ne davimo Beograd) su 7.12.2022. u dva navrata, bez razloga, izazivali nasilje u Skupštini, tako što su urlali, ustajali, silazili u parter, i prekidali zasedanje najvišeg doma. Nikakvog povoda nije bilo, u toku je rasprava o amandmanima na budžet. Iz ovog poslednjeg skandala se vidi šta radi opozicija. Jedini cilj je da se izazivaju incidenti, da se ugrozi rad najviše institucije, parlamenta, da se destabilizuje Srbija, i da se pomogne neprijateljima Srbije. Cilj opozicije je da na silu dođe na vlast, da pomogne fašisti Kurtiju da protera Srbe sa KiM, i da pomognu lažnoj državi Kosovo da ostvari nezavisnost.

Incidenata je bilo još, i njih je izazivao Aleksandar Jovanović Ćuta, lažni ekolog, koji se lažno predstavlja da je „producent“. On je nebrojeno puta urlao kada nije imao reč, prekidao je sednice urlanjem, remećenjem reda, deljenjem propagandnog materijala, unošenjem hrane i pića u salu, unošenjem psihoaktivnih supstanci od kojih je zavistan (cigarete) itd. Poslanici opozicije su 6.12.2022. uneli propagandni materijal dve tajkunske antisrpske televizije u vlasništvu tajkuna Šolaka, koji ima švajcarsko i malteško državljanstvo. Izazvali su prekid sednice, i pola sata su reklamirali dve privatne, komercijalne tajkunske televizije.

Iz svega što sam naveo, vidi se da je opozicija zaista očajna, da poseže za očajničkim potezima, da je nemoćna da ponudi bilo kakav konstruktivan program. Opozicija nudi samo nasilje, mržnju, i destrukciju institucija.

Autor je poslanik i član predsedništva SNS