18.03.2023.

21:13

Foto: nebojša bakarec

Vesti

NEBOJŠA BAKAREC: Skup desnice - ni sećanja, ni molitve za srpske žrtve - samo mržnja prema Vučiću!

Nije ni čudo. Lideri DSS, Dveri, Zavetnika i POKS, su zloglasni po neiskrenosti, licemerju, nedoslednosti i prikrivanju istine o sebi. O tome ću nešto reći na kraju teksta. Lideri desnice su skup zakazan za 17.3.2023. najavili kao skup sećanja na pogrom, i na početak NATO bombardovanja. Najavili su skup kao molitvu za stradale u pogromu na KiM, 17.3.2004. i sve ljude na KiM. Sve što su najavili, slagali su!

Ove četiri stranke su 7.3.2023. na konferenciji za štampu u Skupštini Srbije, najavile skup baš kako sam naveo u prethodnim rečenicama. Boško Obradović, koji je najduže i prvi govorio je rekao: „Veliko nacionalno okupljanje je posvećeno godišnjici pogroma i stradanja Srba i srpskih svetinja na KiM 17. marta 2004. godine. Toga dana obeležićemo i 24 godine od početka NATO bombardovanja Srbije 24. marta 1999. godine i setićemo se svih žrtava NATO genocida na Kosovu i Metohiji. Takođe, to će biti dan kada ćemo se sa poštovanjem podsetiti svih srpskih heroja od Kosovskog boja do Košara, kao i svih srpskih svetinja na KiM, preko 1300 crkava i manastira, koje predstavljaju jedno od najsvetijih mesta na planeti. Kao što je rekao Nikola Dragićević, taj skup ima molitvenu dimenziju, i ta šetnja ima molitvenu dimenziju, mi se pre svega sećamo svih onih koji su dali svoje živote za Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije kroz vekove“. Ništa od ovoga se nije videlo niti čulo na skupu. Umesto molitve, sveća, i sećanja pred Hramom Svetog Save, ustanovili smo da je to mesto okupljanja, puka početna tačka, pred marš na Predsedništvo. Da je namera organizatora zaista bila sećanje i molitva za žrtve na KiM, ispred Hrama bi bila bina, i bio bi održan moleban za žrtve na KiM, bile bi podeljene sveće itd. Ništa od toga. Pravi cilj skupa desnice je bio predsednik Vučić, kao i ranije. Bina je postavljena direktno ispred Predsedništva, a govornici su govorili o svemu i svačemu, samo ne o Kosovu i Metohiji, i niko nije pričao o pogromu, o NATO zločinima 1999. Ali su svi pričali o Aleksandru Vučiću, i njegovoj navodnoj izdaji. Svi glavni govornici (Obradović, Đurđević, Jovanović) su napadali i vređali predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, i govorili o neprihvatljivosti nemačko-francuskog plana za KiM. Milica Đurđević je ta koja je pominjala izdaju kada je rekla: „To nije sporazum. To je izdaja. Neće proći“. Ona je pričala o Rio Tintu i Mercedesu, poredeći Trepču sa Rio Tintom, a Gračanicu sa Mercedesom. Boško Obradović je otkrio pravi cilj desnice kada je rekao: „da skinemo ustavorušitelje, uzurpatore i kapitulante sa vlasti“. Obradović je rekao i da je „večeras počelo na ulicama“ i da „više nijedna policija neće moći to da zaustavi“. „I da vidimo ko je danas spreman da prihvati bilo kakav čin kapitulacije i izdaje Kosova“, dodao je Boško Ljotić . Predsednik DSS-a, francuski državljanin Miloš Jovanović rekao je „nije Aleksandar Vučić Srbija“ i dodao: „Vučiću odbij sporazum u celini! Ali od tog zahteva nema ništa. On to ne sme. Zbog toga postoji samo jedan uslov - Aleksandar Vučić mora da ode! Hitno i u celini“. Već danas je francuski državljanin Miloš Jovanović otputovao u Francusku. Hitno i u celini!

Lideri antidržavnog projekta – desnog sektora opozicije, Francuz Miloš Jovanović, Boško ljotićevac, i Milica Lažljivica  su pokazali da ih pogrom koji se na KiM dogodio nad Srbima pre 19 godina ne zanima uopšte. Pokazali su da ih srpske žrtve ne zanimaju uopšte. Pokazali su da ih Srbi sa KiM, ne zanimaju uopšte. Pokazali su da ih Kosovo i Metohija ne zanimaju uopšte. Zbog toga osmoro govornika gotovo uopšte nije govorilo o Srbima sa KiM, o srpskim žrtvama, o pogromu nad Srbima, niti o NATO zločinima. Umesto onoga što su najavili – molitve, pijetet, sećanje, ponudili su samo bezobalnu mržnju prema Predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, i pohlepu za preuzimanjem vlasti.

Sa druge strane, kako zaista izgleda pravi skup sećanja na žrtve pogroma od 17.3.2004. pokazao je državni vrh. Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predvodila je državnu ceremoniju obeležavanja Dana sećanja na pogrom na Kosovu i Metohiji. Obeležavanje 19 godina martovskog pogroma održano je u Narodnom  pozorištu u Beogradu, uz direktan prenos na prvom programu RTS. Predsednica Vlade izjavila je na obeležavanju 19 godina od pogroma na Kosovu i Metohiji, da Srbija danas odgovornom i hrabrom politikom nastoji da postavi drugačije temelje budućnosti u kojoj će srpska deca u pokrajini imati bezbrižno detinjstvo, u kojoj će mir, a ne bodljikave žice obezbeđivati srpske svetinje, u kojoj Kosovo i Metohija ostaju naše i naglasila da san o boljoj budućnosti moramo da gradimo zajedno sa Albancima. Trebalo je mnogo vremena da se Srbija probudi i otrese nepravde, vidi jasan put ispred sebe, rekla je Brnabićeva i naglasila da je za to što je Srbija takva, zasluga Aleksandra Vučića, ali i svih građana i svih koji su u takvu politiku i takvu Srbiju verovali. Slaba je bila, kako je naglasila, Srbija koja nije smela da nazove zločine pravim imenom da ne bi uvredila one koji su ih počinili. „Bila je to Srbija bez samopoštovanja zbog kojeg nije mogla da veruje ni u sebe ni u svoje ljude", rekla je Brnabićeva i ocenila da su bile tužne političke elite „koje su samo da bi se dodvorile stranim akterima oslobodile 1.891 albanskog ekstremistu i neke od najmonstruoznijih zločinaca na slobodu, koje su ćutale 1999. 2004. 2008...“. Svečanosti su, pored državnog vrha, prisustvovali i predstavnici vojske Srbije, SPC i verskih zajednica, boračkih udruženja, diplomatskog kora, među kojima i ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko, kao i porodice stradalih.

Istina liderima desnice!

Miloš Jovanović je francuski državljanin već decenijama i to je panično krio. Kada je trebalo braniti Srbiju i KiM, 1999. godine, od NATO agresije, francuski državljanin, tada dvadeset trogodišnji Miloš Jovanović je „junački“ pobegao u svoju rezervnu domovinu – Francusku, u Pariz. Kada su Albanci započeli svoj pogrom nad Srbima 17.3.2004., Francuz Miloš Jovanović je bio u Parizu. Njegova stranka DSS i on, prstom nisu makli da pomognu Srbima na KiM, niti da spreče pogrom. U proteklim godinama, francuski državljanin Miloš Jovanović je sa suprugom, volšebno postao vlasnik 4 stana u centru Beograda, površine 251m2, vrednosti 828.000 evra!

Boško Obradović je poznat po tome što su DS i DSS finansirali Dveri od 2006. do 2010. godine, parama iz EPS-a i Kolubare. Kada je Dveri pretvorio u stranku, Boško Obradović je postao veoma nasilan. Fizički je napao i povredio, bivšu predsednicu Skupštine, Maju Gojković. On i njegove pristalice su fizički napali dve novinarke, Gordanu Uzelac i Maru Dragović i povredili ih. Boško Obradović je fizički napao, bivšeg šefa poslanika SNS, Aleksandra Martinovića, tako što ga je u glavu gađao i pogodio tvrdim predmetom. Boško Obradović i njegove pristalice su pokušali da linčuju poslanika Marjana Rističevića, kome su naneli telesne povrede. Boško Obradović je motkom razbijao ulazna vrata Skupštine Srbije. Pre nego što je uspostavio saradnju sa strankama desnice, Boško Obradović je tri godine bio u koaliciji „Savez za Srbiju“ sa Đilasom, Jeremićem, Zelenovićem, Grbovićem i ostalim levičarima. Boško Obradović je godinama poznat po mizoginiji i vređanju žena. U decembru 2022. Boško Obradović je širio mržnju prema ženama i versku, etničku i nacionalnu mržnju kada je premijerku Anu Brnabić nazvao „ustaškom lezbejkom“ i uputio joj i mnoge druge uvrede. Kada je NATO 1999. napao Srbiju, Obradović je imao 23 godine, ali se od regrutacije krio po Čačku. Nije hteo da brani ni Srbiju ni KiM. Kada su Albanci 17.3.2004. započeli pogrom nad Srbima, Obradović nije otišao na KiM, da brani Srbe, već je u Beogradu učestvovao u napadu na jedinu džamiju, koja je i spomenik kulture.

Milica Đurđević Stamenkovski je do 2020. godine podržavala SNS. Pre samo 3 godine Zavetnici, DSS i Dveri su govorili sve najgore jedni o drugima. Milica Đurđević Zavetnica je na TV Hepi, 9.5.2020., Boška Obradovića nazvala cirkuzantom koji obesmišljava institucije. Miloša Jovanovića je uporedila sa prostitutkom, čija je stranka rušila državu i palila Skupštinu. Miloš Jovanović je Milici Zavetnici rekao da je prazna i neodgovorna. Milica Đurđević je optužila Miloša Jovanovića da ima petooktobarski teret na plećima, te da ona neće paliti Skupštinu kao on i njegova stranka. Milica Đurđević je optužila Boška Obradovića da je nad Marjanom Rističevićem vršio javni linč kao DOS 5. oktobra 2000., nad Dragoljubom Milanovićem. Mediji tvrde da drugi čovek Zavetnika, Zoran Zečević iz Aranđelovca, već decenijama drži nelegalni starački dom, da tipuje stare i imućne, da im uzima nekretnine itd. Da li je to politika Zavetnika i Milice Đurđević? Pljačkanje penzionera? Pri glasanju u Skupštini Srbije 10.11.2022. Zavetnici su uz amin Milice Đurđević krali glasove, tj. zloupotrebili elektronski sistem za glasanje, tako što je poslanica Zavetnika Sanja Marić, više puta zloupotrebila karticu svog kolege Dragana Nikolića, koji je priznao zloupotrebu. Zavetnici su antivakseri. Milica Đurđević je 24.3.2021. rekla: „„Naš stav je takav da treba da postoji sloboda izbora, da niko ko ne želi da bude vakcinisan ne treba da bude sankcionisan. Ja se lično nisam vakcinisala“. Na skupu 17.3.2023. ispred Predsedništva Srbije, Milica Đurđević je rekla: „Ne damo vam Trepču za Rio Tinto, ne damo vam Gračanicu, za fabriku Mercedes“. Ironija i apsurd se sastoje u tome što u stvarnom životu, kada siđe sa bine, kada izađe iz Skupštine Srbije, Milica Zavetnica vozi besni „Mercedes B200“. Krajnje je licemerno kada Milica Zavetnica na mitingu vrišti protiv Mercedesa, a onda sedne u besni „Mercedes B200“ i odveze se kući. Da Milica Zavetnica zaista vozi besni Mercedes, saznali smo 19.06.2022. kada su svi mediji izvestili da je te noći Milicu Đurđević, saobraćajna policija uhvatila za volanom automobila „Mercedes B200“, i da je u krvi imala nedozvoljenu količinu alkohola, odnosno da je bila pijana. Redovna kontrola policije na Voždovcu u ulici Bulevar oslobođenja, utvrdila je da je alko-test pokazao da je Milica Đurđević imala 0,60 promila alkohola u organizmu, i odmah ju je isključila iz saobraćaja.

Sve ovo što sam naveo, velika većina simpatizera ove tri stranke ne zna. Da znaju, još manje njih bi se pojavljivalo na skupovima DSS, Dveri i Zavetnika. Juče su se, nekada zakrvljeni DSS, Dveri i Zavetnici ujedinili u pokušaju da nasilno dođu na vlast, i u mržnji prema predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću. Sve što su radili Miloš Jovanović, Boško Obradović i Milica Zavetnica, pokazuje da ih Kosovo i Metohija uopšte ne zanimaju, izuzev kao sredstvo dolaska na vlast.

Autor je poslanik i član predsedništva SNS