28.03.2023.

13:30

Foto: nebojša bakarec

Vesti

Nebojša Bakarec: Ne laži Đilase do zelene trave!

 

Zbog toga on već 20 godina, od kada je ušao u politiku, daje ista obećanja. On i njegova tadašnja stranka - DS, su obećavali da će Srbija ući u EU, do 2010. ili 2012. godine. Ako mi neko ne veruje, evo šta kaže Đilasov „Danas“ 01.03.2023. u tekstu pod nazivom: „Prošao brzi voz: Kojih je sve godina Srbija trebalo da postane članica EU, ali nije?“. U tom tekstu novinarka „Danasa“ podseća da je npr. 2003. godine, Zoran Živković, šef DS i tadašnji premijer Srbije izjavio: „Teoretski je moguć prijem Srbije u EU 2007. godine. Ono što je i u Briselu i u Berlinu bila osnova naše priče je da smo jako veliki optimisti, sa željom da do 2007. godine, odnosno, preciznije, zajedno sa Bugarskom, Rumunijom i Hrvatskom, postanemo članovi EU“. Slaga Živković tada, a nije ni trepnuo. Posle toga lažna obećanja o ulasku u EU je davao Boris Tadić, predsednik Srbije i DS. „Danas“ kaže da je Tadić 2005. godine izjavio, da Srbiji treba oko osam godina stabilnog razvoja kako bi pristupila EU. Tadić je 2005. godine rekao: „Realno je očekivati članstvo u EU 2012. ili 2013. godine“. Dve godine kasnije, Tadićeve prognoze su bile još lažnije. „Srbija će do 2010. godine ući u Evropsku uniju“, izjavio je Tadić 2007. godine. Tako je i Đilas davao slična lažna obećanja, dok je bio gradonačelnik Beograda i predsednik DS. Đilas je npr. od 2008. godine, obaćavao da će on izgraditi metro. Ne samo da Đilas nije izgradio prvu liniju metroa za 5 godina, koliko je bio gradonačelnik, već za 5 godina uopšte nije započeo metro. Da podsetim, da upravo predsednik Vučić i SNS, već godinu dana grade beogradski metro.

Informer

Kao što je govorio neistine do 2013., kada je bio na vlasti, tako Đilas daje razna lažna obećanja, od kako se vratio u politiku 2018. godine. Na primer, u kampanjama 2018. i 2022. Đilas je lažno obećavao da će on i njegova stranka SSP, drastično povećati plate raznim kategorima stanovništva, i licitirao je nerealno visokim iznosima plata. A on i DS su do 2012. godine, dok su bili na vlasti, otpustili 500.000 građana. Prosečna plata 2012. na kraju perioda vlasti Đilasa i DS, je bila bednih 349 evra. Od kada su na vlasti predsednik Vučić i SNS, zaposleno je 500.000 građana, a prosečna plata je u decembru 2022. iznosila 718 evra! Podsetiću da su u januaru 2023. plate i penzije povećane za preko 10 odsto!

Đilas je nastavio sa lažnim obećanjima i danas, 28.3.2023. godine, kada je u emisiji „Probudi se“ na TV Nova saopštio: „Ukoliko dobijemo poverenje građana - Srbija u EU 2030“. Tako je glasio i naslov vesti na Đilasovom portalu „Direktno“. Đilas je tačno rekao: „Ako građani na sledećim izborima ukažu poverenje Stranci slobode i pravde završićemo pregovore o članstvu u Evropskoj uniji za 4 godine. Nakon toga biće potrebne još dve godine za ratifikacije ugovora o pristupanju u parlamentima EU, što znači da će Srbija postati član Unije 2030. godine“.

Kao što je obmanjivao građane do 2013. godine, tako Đilas i u emisiji na TV NovaS nastavlja sa obmanama, i nada se da se niko neće setiti da je istovetne neistine izgovarao i do 2013. godine, samo sa drugačijim datumom.

U svom nastupu na TV NovaS Đilas iznosi i druge neistine: „Poslednjih pet godina nazadujemo u procesu evrointegracija. (op. aut. - ako narod glasa za njega) Srbija će biti još jedna uređena zemlja, a za nas je to ostvarenje onoga što zaista sanjamo - bolje plate, bolje zdravstvo, obrazovanje, nezavisno pravosuđe, smanjenje korupcije, slobodni mediji“.

Prvo, neistina je da nazadujemo u procesu evrointegracija. Za izvestan zastoj u poslednje dve godine, nije odgovorna Srbija, već EU, koja je zbog niza svojih razloga usporila evrointegracije svih država, pa i Srbije (Kovid, KiM, rat u Ukrajini, neslaganja u EU…). Pozitivan pomak u pregovorima o KiM, je pokazao da EU želi da ubrza evrointegracije Srbije. I za to je zalužan predsednik Vučić.

Drugo, zbog čega Đilas i njegova bivša stranka DS, koju je vodio do 2014., nisu dok su bili na vlasti 12 godina, omogućili „ostvarenje onoga što zaista sanjamo - bolje plate, bolje zdravstvo, obrazovanje, nezavisno pravosuđe, smanjenje korupcije, slobodni mediji“? Koji su rezultati DS i Đilasa? Na kraju tih 12 godina njihove vlasti plata je bila 349 evra, nezaposlenost na rekordnih 25%, pravosuđe su uništili 2009. kada su otpustili hiljade „nepodobnih“ sudija i tužilaca, nisu izgradili ni jednu bolnicu ili klinički centar, srozali su ceo obrazovni sistem, korupciju podigli na najviši nivo, a medije podjarmili 100 odsto, u čemu je glavni izvođač radova bio baš Dragan Đilas. Uz to, Đilasove kompanije su u periodu dok je obavljao tri državne funkcije, ostvarile poslovni prihod od 619 miliona evra!

U periodu od kada su na vlasti predsednik Vučić, ostvaruje se ono što smo nekada mogli samo da sanjamo, u Đilasovo i Tadićevo doba. Plate su dvostruko više, broj nezaposlenih je smanjen sa 25 odsto na 9 odsto, zaposleno je pola miliona građana, izgrađene su desetine bolnica i kliničkih centara, obrazovanje je podignuto na najviši nivo, SNS je u pogledu pravosuđa, potpuno razvlastila samu sebe, i sasvim oslobodila pravosuđe, vodi se nemilosrdna borba protiv korupcije, a većina medija je protiv vlasti. Infrastruktura u Srbiji je razvijena deset puta više nego u doba DS i Đilasa, tako da to Đilas ne sme ni da pomene. Vojska Srbije je desetostruko opremljenija, i znatno plaćenija, nego u doba kada su Tadić, Ponoš i Šutanovac, sveli Vojsku Srbije na nivo armije banana države.

Informer

Dragan Đilas, nastavljajući svoj intervju, konstantno obmanjuje javnost u vezi pitanja uvođenja sankcija Rusiji i kaže da po pitanju uvođenja sakcija Rusiji, ako želimo da napredujemo, moramo uvesti delimične sankcije Ruskoj Federaciji. Tačno je da je vlast odbila da uvede sankcije Rusiji. Međutim Đilas, krije, a time obmanjuje javnost, da su upravo on i njegova stranka- SSP, odlučno bili protiv uvođenja sankcija Rusiji, do 4.4.2023., dok je trajala izborna kampanja. Đilas je 11.3.2022. na TV „NovaS“ oštro izjavio: „Srbija nikada nikome ne treba da uvodi sankcije, jer je sama bila pod sankcijama i zna da sankcije pogađaju samo običan narod“. Kako je prestala potreba da SSP obmanjuje građane u kampanji, Đilas je obrnuo ploču i počeo da zagovara uvođenje sankcija Rusiji. Ponoviću, Đilas je u martu 2022. rekao da „Srbija nikada nikome ne treba da uvodi sankcije“. Zbog čega je slagao, i promenio stav? I primetiću, da je i ovom novom izjavom o uvođenju „delimičnih sankcija Rusiji“, Đilas još jednom pokazao prevrtljivost, i nedoslednost, jer su do juče on i SSP, govorili o punim sankcijama Rusiji, tj. o potpunom usaglašavanju sa politikom EU. Sada odjednom, Đilas prvi put pominje „delimične sankcije Rusiji“. Običan građanin nikako neće moći da shvati šta je politika Dragana Đilasa i SSP, u vezi sankcija Rusiji – protivljenje sankcijama, delimične sankcije ili pune sankcije? Kako to građani da znaju, kada Đilas iznosi treći po redu različit stav po tom pitanju!?!

Đilas je prestao da bude lider opozicije, i rejting njegove stranke je u padu, zbog toga što on i SSP, daju lažna obećanja i šalju nejasne poruke biračima i medijima. Čas su protiv sankcija Rusiji, čas su oštro za sankcije Rusiji, a potom traže delimične sankcije. Čas podržavaju plan EU o KiM, čas kažu da je on loš. Unazad godinu dana, posle susreta sa predsednikom Vučićem, Đilas je odustao od ekstremizma koji je krasio njega i njegovu stranku, što pohvaljujem. To je dobro za Srbiju, i za smanjenje napetosti u društvu. Dobro je što Đilas istrajava u svom odustajanju od politike krajnosti.

Autor je poslanik i član predsedništva SNS