09.10.2023.

09:00

Foto: Dejan Milićević

Vesti

ESTRADAnje! Mili: "Želim da pevačice budu pevačice!"

Bože mili! Čuda velikoga! Kad se 'ćaše po šou-biznis Srbiji, po estradnoj Srbiji da prevrne, i da druga postane sudija...

Svaka sličnost sa epskom pesmom je namerna, jer ono što se dešava na javnoj sceni savremene Srbije ni narodna pesma u desetercu ne bi bila kadra da opeva! Influenseri postaše sve i svja, rijaliti igrači relevantniji od glumaca i pevača, a jadne pevačice razapete između nemila i nedraga. Kriza autorstva, nedostatak Marine Tucaković, dominacija Mici, Tee, Prije i vanžanrovski albumi Jelene Karleuše, kao i njeno šou-biznis znanje popunili su ovu godinu. Više fascinacija nema.

Poznate, nekada uspešne pevačice koje i dalje publika jako voli, koje znaju da pevaju i imaju hitove po pravilima postmoderne, otišle su kako u prinudnu, tako i u željenu ilegalu. Iz nje izađu s vremena na vreme, predstave neki singl koji ne prođe ili album koji propadne, pa iz muke, trbuhom za kruhom, postanu voditeljke ili snimaju raznorazne dokumentarno-igrane ili šou-programe. Nije smešno, tužno je.

Informer

 

Pevačice su očigledno spremne da mikrofon okače o klin, ali ne i da izađu iz medija. Draže im je da budu na televiziji nego 'leba da jedu. Čast izuzecima, ali danas ne pišem o njima. Danas pišem o fenomenu koji, ako je počeo da izluđuje mene, sigurno izluđuje i vas, jer ja pišem i govorim uglavnom ono što vi koji me čitate i pratite - mislite. Vaš sam kanal i uživam u tome.

Ne mogu precizno da se setim kada su pevačice prestale da budu pevačice i postale voditeljke i glavne junakinje nekakvih ličnih rijaliti šou-programa koje zbog gađenja prema tim istima ne žele tako da nazovu. Ipak, precizno mogu da napišem da im to ne treba!

Dosadan sam i u estradnom smislu jako tradicionalan i zadrt, pa od dobrih pevačica koje imaju hitove, publiku i fanove očekujem i zahtevam da to i budu. Zašto su voditeljke? Zašto snimaju nameštene šou-programe i dokumentarno-igrane serijale kojima je scenario do te mere kontrolisan da vređa inteligenciju?

Sve što želim i jedino na šta pristajem, posebno u ovom digitalnom ludilu u kome vladaju drekavci, skakavci i netalentovani daždevnjaci, jeste da pevačice ponovo budu pevačice.
Ponizno i na kolenima molim pevačice da se vrate svom primarnom zanimanju. Žene, pevajte, snimajte makar i prosečne pesme, ali preklinjem vas da ne postajete novinarke, voditeljke i junakinje emisija koje gotovo da niko ne gleda.

Ne mogu svi da rade baš sve! Nisam to ja smislio, tako je od Boga! Estradni bog postoji i milostiv je, pa će sigurno urediti i da ovo ludilo prestane. U suprotnom, mi novinari ćemo morati da počnemo da snimamo albume, a to ne bi bilo dobro. Verujte mi.