18.03.2024.

09:49

Foto: Dejan Milićević

Vesti

ESTRADAnje! Mili Čolić: Srpska Adel i "Žena fatalna"

Proteklih nekoliko dana jedna pesma ne baš poznate pevačice izazvala je veliku pažnju dežurnih muzičkih kritičara, hejtera i znalaca. Iako je objavljena pre desetak dana, tek krajem prošle nedelje završila je na Tik toku, što je bilo dovoljno da svaka šuša napiše kako je tekst pesme banalan, glup, prost i kako ćemo veliku Marinu Tucaković praviti od blata. Tačno, ali podsetiću vas da je i Marina znala da napiše i potpiše stihove kao što su "Dvanaest vodoravno, trinaest uspravno..." ili "Didule...".

Informer

 

Spornu numeru pod nazivom "Žena fatalna" snimila je Mirjana Mira Aleksić i zbog nekih fizičkih sličnosti odmah je proglašena srpskom Adel. Mi prosto volimo da tražimo ekvivalente. Tekst koji je zasmetao ide ovako: "Kao klinka sam se udala, mladost moju u ruke mu dala, rodila mu i ćerku i sina i služila kao veš-mašina. Duša mi se raspada od plača kraj šporeta i usisivača, sada čujem neke klinke ganja, dosta mi je više ovog sranja." Pa onda ide refren: "Emocije nema, jaka sam ko stena, ja sam ta žena fatalna", ponavlja se dva puta, normalno! Za drugu strofu, ukoliko ste radoznali kao mladi majmuni, moraćete da odete na Jutjub i potražite sjajnu Miru Aleksić. Zašto sjajnu? Evo zašto!

Miru su napali uglavnom oni koji, naravno, nemaju pojma da je ova žena bila takmičarka šou-programa "Zvezde Granda" i da je na muzičkoj sceni prisutna od 2011. godine. Znam da nemate pojma da je njena prva pesma "Opa, opa". Nije ona kriva! Odlična pevačica, lepog, ali pristojnog izgleda. Fenomenalno peva narodnu novokomponovanu i izvornu muziku, nastupa i u narodnoj nošnji, pojavljuje se u ozbiljnim muzičkim emisijama, nema skandale i pre ove "gluposti" sve pesme koje je snimila bile su ozbiljne i vredne pažnje. Ipak, to u današnje vreme malo koga zanima.

Informer

 

Interesantno je da, skoro poslednju deceniju, hitovi i popularne pesme su oni koji bi se po žanru mogli nazvati porno i narko folk, a sada je nekome zasmetalo što se u pesmi do juče "smerne i poštene" pevačice izgovaraju reči veš-mašina, sra*e i usisivač. Ajte, molim vas! Licemerni ste, površni i jadni.

Pesma "Žena fatalna" je nešto što bi se moglo nazvati "Nervozni poštar" ili "Rokeri s Moravu" 21. veka. Mira Aleksić je realno otpevala ono što se živi i servirala nam baš onako kako smo zaslužili. Ova pesma je odlična fora, muzička kritika onoga što se generalno izvodi, što se traži i ima prođu. Možda je "problem" samo u tome što je servirano bez celofana i mašnice, pa je to neke skandalizovalo i začudilo. Miro, samo napred. Od nas koji znamo ko si i šta si imaš samo pohvale. U "ESTRADAnje" kod mene možeš kad god poželiš.