Autor: Informer.rs

30.06.2024.

10:46

Foto: Zoran Sinko

Vesti

DOSTA ZLOČINA! Kolumna Dragana J. Vučićevića: Nemo', bre, Piksi da nas napinješ...

Mnogo je primera u svim sferama državnog i društvenog života ljudi koji su ostali upamćeni kao gubitnici, kao tužni čovečuljci izgubljeni u vremenu i prostoru, i to samo zato što nisu hteli da vide, da sami sebi priznaju očiglednu istinu, samo zato što su odbijali da shvate da je došlo vreme za povlačenje, za svođenje računa, za kraj jedne životne etape.

Pogađate već, danas ću na ovom mestu o Piksiju. Draganu Stojkoviću Piksiju. Bio je veliki fudbaler, jedan od najboljih koje smo imali, uradio je velike, istorijski važne stvari za srpski fudbal, ali to je prošlo i sada je došlo vreme za preuzimanje odgovornosti. Piksi to, nažalost, ne razume. Ne shvata, ne dozvoljava mu sujeta da vidi da je najbolji potez koji u ovom trenutku može da povuče - neopoziva ostavka.

I nije to ništa lično, nemam ja ništa protiv Piksija. Naprotiv. Uvek sam ga podržavao, i ja i moje kolege. Tokom Evropskog prvenstva u Nemačkoj Informer je maksimalno bio uz Mistera, prećutali smo, nismo objavili ništa što bi moglo da pokvari atmosferu u nacionalnom timu, ali sada je došlo vreme za podvlačenje crte. A ispod te crte lepo piše da je Srbija igrala najgori fudbal u Nemačkoj, da smo bili poslednji u realno najslabijoj grupi, da smo za 300 minuta fudbala jedva, na tešku sreću, umuvali jedan golić i osvojili dva bodića... Ispod te podvučene crte lepo još piše, sasvim jasno se vidi da nije bilo nikakvog sistema u igri, nikakvog plana ni programa. Računao je, sada je to potpuno očigledno, Piksi Stojković na sreću, ali odavno je on potrošio sreću i sada kada je trebalo da pokaže znanje i trenersko, selektorsko umeće, pokazalo se da on zapravo to - znanje i umeće - naprosto nema.

I? Šta ćemo sad? Da se pravimo slepi kod očiju i gluvi kod ušiju, da bežimo od istine i nastavimo putem poraza ili da odlučno presečemo, načinimo veliki reset srpskog fudbala i krenemo u bolje fudbalsko sutra? Odgovor se zna, zar ne?

Elem, za Piksija bi bilo najbolje da on sam preuzme odgovornost za istorijski neuspeh na EP, da on lično, kao gospodin, odstupi i poželi sreću onima koji će ostati iza njega. To bi bilo najbolje i za Srbiju, za sve nas kojima nikako ne treba neko novo razvlačenje i natezanje tipa: "Ne dam ostavku, nego dajte vi meni otkaz, jer mi onda, prema novom ugovoru, pripada još milion evra..."
Što bi rekli njegovi zemljaci iz Niša: Nemo', bre, Piksi da nas napinješ! Za tebe, Dragane Stojkoviću, za sve nas, najbolje će biti da se povučeš kako i dolikuje zvezdi, legendi, Misteru... 

p.s. Nije sramota izgubiti ako si se junački borio, sramota je i šteta je od poraza praviti pobedu.